Ett eller två lamm?

I dag på morgonen kom Ove in till mig och meddelade att nu hade det kommit ett nytt lamm. Jag fick snabbt på mig kläderna och gick ut och tittade. Mycket riktigt, där stod Elin 08 med ett stort fint lamm bredvid sig. Det var redan helt renslickat och Elin hade inte ens någon efterbörd hängande i baken. Något mer lamm syntes inte till och jag blev lite ledsen över det dåliga utbytet i år, tre tackor – tre lamm!? Beror det på att jag inte flushade tackorna i höstas?
Nåväl, jag stängde in tackan och lammet och gav Elin hö och vatten och sedan körde jag grus till lilla fårhagen, eftersom det är mer än lovligt gyttjigt där. Ingenting konstigt märktes. Sedan gick jag ut på min vanliga hundpromenad med grannen och kom hem strax efter nio. Kl elva skulle jag vara i Mariefred. Tjugo över tio kommer Ove in och säger att ett lamm skriker alldeles förfärligt. Jag går in i fårhuset, men där ligger lammet hos sin mamma och är alldeles tyst. Under foderbordet hör jag emellertid förtvivlade skrik och jag får röja undan en hel massa hö, innan jag kan dra fram ytterligare ett litet lamm, renslickat och fint men väldigt hungrigt. Jag släpper ner det till Elin 08, men hon stöter bort det. Jag går runt och tittar på de övriga tackorna, men inget tyder på att någon mer nyss fött något lamm. Just då kommer våra grannar Börje och Anna promenerande förbi. Börje hjälper mig att hålla i Elin, medan jag ser till att lammet får di. Sedan får jag bråttom till sjukgymnasten i Mariefred. När jag kommer hem, tycker jag att det ser ut som att Elin accepterat det lilla lammet. Hon får just då lite mat. När jag kommer ut en timme senare, är hon dock mycket avogt inställd till lammet igen och stångar henne ordentligt några gånger. Jag binder upp Elin och försöker åter mata lammet, men med klent resultat. Hon verkar inte särskilt hungrig faktiskt. Jag könsbestämmer lammen, det stora är ett bagglamm och det lilla ett tacklamm. Kurre och Kajsa. Jag väger dem också. Kurre väger 4,8 och Kajsa 4,2 kg, så de är ganska stora de också. (De som föddes för två veckor sedan vägde 5,5 kg styck). Jag gav Elin hö, så att hon hade något annat att tänka på, än att stånga Kajsa och håller tummarna för att hon slutligen ska acceptera den lilla. Jag vill inte ha något flasklamm!!!

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Får. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *