Fredagsvallning i Hl

free counters

I dag var vi hos Kicki i Hl och vallade. Det var ganska mycket sn p marken, men solen tittade fram och det var plusgrader, s vi hade det ganska sknt. Kre och Sali var ocks med och hade uppvisning i hur vallning gr till, nr det ser som bst ut. Fortfarande ser det s enkelt ut, nr alla andra vallar, inklusive Gunnel med sin relativt nya Max. Visserligenen sprang han ut och tjuvvallade en gng i sin iver men inget allvarligt hnde.

Nr dremot Ace och jag gick ut blev det fart och flng. Det r konstigt, fr Ace r egentligen inte ngon srskilt intensiv hund, om jag jmfr honom med t ex Tod som jag hade fr ett par r sedan. Men fren blev genast ddsfrskrckta nr han kom farande och jag blev rdd och upphetsad sjlv och glmde allt som jag lrt mig, varp det blev jakt. Frsta gngen vi var ute blev det ingen jakt, men i gengld vgade jag inte skicka ut Ace nr fren flydde upp mot skogen, s det tog tid att hitta dem igen.

Tredje gngen jag gick ut, s tog jag visligen in dem i en 20-metersflla och dr sprang Ace runt ett tag och skrmde fren, tills Kicki sa ifrn och bad att f valla med Ace. Det gick han mycket tveksamt med p. De krde d ”hrnet”, dr fraren str framfr fren och bjuder hunden flocken t ngot hll och Kicki sg sedan till att hunden inte tappade huvudet utan bde hll ut och sprang i lagom tempo. Detta lyckades Kicki f Ace att gra och jag frskte sedan tillsammans med Kicki gra om det, men jag la Ace i obalans i stllet fr att med styrka och auktoritet mota bort honom och det tog sin tid fr Kicki att f mig att frst hur jag skulle gra fr att f Ace dit jag ville. Det underliga var, att nr vi lyckades, och jag kunde stanna Ace i balans, s gick det att f honom att driva fren i lugn takt mot mig!! Jag fick allts med egna gon se, att metoden fungerade och det var vldigt positivt, tycker jag. De hr fren var inte lika mnniskovnliga som mina, s han fick faktiskt driva dem till mig. Hemma har jag nog svrare, att f till just det. Men att f Ace att g ut ordentligt i lagom tempo, mste jag ju kunna gra p mina fr ocks. Detta har han ju tidigare kunnat gra, men de senaste mnaderna har jag nstan bara trnat vallning, d jag sttt bakom fren. Det r inte ltt att vara fantasifull nog, att stndigt g tillbaka till tidigare vningar.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *