IK1 på Berga Gård i Kumla

 

                                                           Fåren ställs ut

Tillbaka på ruta ett! Efter de båda tävlingarna i Lillkyrka kändes det som om Shep äntligen förstått vad hämtet går ut på. Alltså att gå ut långt bakom fåren, stanna där och sedan ta dem rakt ner till mig. Han gjorde det så bra båda gångerna i Lillkyrka.

I dag gick det inte alls. Visserligen var just hämtet extremt svårt p g a att dragningen till uttaget var enormt. 90% av alla hundar lyckades inte hålla fåren på linjen under framdrivning utan fåren gjorde en mycket vid sväng åt höger och sedan fick föraren kämpa för att få hunden att driva fram dem till sig. För Shep räckte inte detta utan han kom in så snävt bakom fåren att de skrämdes i väg och sedan lydde han inte mitt högerkommando, så att fåren som dessutom splittrades och kom ifrån varandra 2+3 så mycket att jag fick hämta upp de tre för att föra dem samman med de två som stod kvar längre upp. Lena R tipsade mig sedan om att jag kunde ha ropat ett ”look back” kommando men inte tänkte jag på det. (Jag undrar, om han tagit det?)

När fåren äntligen var samlade nere hos mig var Shep redan trött och jag förvirrad. Vi klarade dock det första grindparet men fick ändå mycket avdrag för vi gick säkert utanför linjen och vi gjorde stora krokar mm. Andra fråndrivningen gick fort och utanför linjen samt miss av grindar och drivningen blev också konstig. (Allt var plötsligt så stort där ute). Jag kom dock till rätt plats för delningen, som domare Barbro sagt skulle ske i en triangel mellan fållan, stolpen och framdrivningsgrindarna. Vi delade på allra första försöket. Vi fick själva avgöra när vi drivit bort de båda fåren tillräckligt. Allt detta gick bra. Ändå fick jag ett poängs avdrag för att jag bankat staven lite för hårt i marken påstod Barbro.

Vi var vid ett tillfälle mycket nära att få in fåren i fållan, men gick bet och tiden tog slut. Jag var glad att jag lyckades hålla fåren på plats, för de gjorde ideliga rymningsförsök till uttaget.

Som alla nu förstår blev det inte många poäng kvar, närmare bestämt 37 stycken. (18 på hämtet). Vi kom sist av dem som gick runt, men det var 14 som måste bryta, så jag var ändå nöjd med att vi kom så långt, med får som för oss var betydligt jobbigare än de i  Lillkyrka, åtminstone i hämtmomentet. Och så är det ju så roligt att tävla. Vi blir som en stor familj på tävlingsplatsen.

Skillnaden mellan fåren här och i Lillkyrka var att de här fåren stannade, om hunden stannade och att de ofta ställde upp mot hundar som inte hade så mycket driv. I morgon är en ny dag. Det känns dock inte riktigt bra, men jag får försöka med ett högerhämt. I dag skickade nästan alla vänster, efter som fåren ville in till höger.

Vädret var mycket varmt, men på eftermiddagen fläktade det och under det träd som jag satte mig med Shep och Ace var det riktigt skönt.

                                                Domaren Barbro Klingborg

Bäst av alla kom Britt Lindhé från Tjustvallarna med sin Reti med 77 p och Waiwi Ehlin  kom fyra! Ingen fick dock något förstapris, så svårt var det!

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *