IK1-tvlingar p Orust

Den hr tvlingshelgen brjade inte s bra. Jag packade in hundar och bagage och krde ner till Bohusln i fredags. Nr jag kom till Kunglv tog jag fram min iphone och ringde min svrdotter fr att tala om nr vi skulle vara framme. Sedan la jag telefonen under mig p stet. Vl framkommen p Tjrn tog jag allt bagage som lg i passagerarstet, ppnade bildrren och steg ut och slngde sedan igen drren, vilket inte riktigt gick fr det var ngot i vgen. Till min fasa sg jag, att det var iphonen som ramlat ner och lagt sig mellan bildrren och nr jag stngde drren kom den ordentligt i klm och mosades till oingenknnelighet. S nu har jag ingen mobiltelefon mer.

P lrdagen tvlade Shep och jag p Orust p ett alldeles underbart naturreservat alldeles vid vattnet. Solen sken och vi hade startnummer 16. Snabbt upptckte jag att det var mycket svrt. Fren av rasen dorset var mycket knsliga. De tyckte inte om veka hundar och de tyckte lika lite om fr starka hundar som kom fr nra. D sprang de som om de hade eld i baken. Jag tnkte att kanske kanske skulle fren nd passa Shep som nd r ganska kraftfull.

S blev det inte p lrdagen. Vi fick en av de sista flockarna fre lunch och jag skickade vnster som de flesta hade gjort. Shep stannade visserligen i upptaget men ganska nra fren och nr han sedan brjade g sprang fren som skjutna ur kanoner helt snett ut t hger och jag hade all mda i vrlden att stoppa dem nere vid pinnen. (”Nstan jakt” stod det i protokollet). Fsningen gick inte bttre. Shep brjade g mot dem och fren sprang rakt bort frn linjen. Shep sprang fr att hmta upp dem och fren sprang lika fort t rakt motsatt hll. Genom ett under kom vi fram till delningsringen och lyckades efter mnga om och men dela dem. Men in i fllan ville de inte och frresten var tiden snart slut…. rid. 40 p allt som allt och nst smst av dem som fick pong. Visserligen brt 13 ekipage, men det kndes inget kul.

S det var med blandade knslor jag krde tillbaka p sndagen. D startade vi strax efter lunch och fren sg lite lugnare ut. Det var mulet och hela tiden risk fr regn. Jag pratade med frgarna som berttade att fren aldrig frut hade vallats i smgrupper, utom under invallningen och att ngra tackor bott ensamma ute p en och det var de som kom ut sist i den stora gruppen fr de gmde sig s gott de kunde eftersom de var vldigt skygga.

Mitt ml denna sommar har varit att klara hmtet, d v s att Shep skulle g ut ordentligt bakom fren i utgngen och att jag skulle f styr p honom i framdrivningen, s att vi fick behlla mnga pong dr. Utgngen och upptaget hade vi klarat ett par gnger, s ven p lrdagen, men aldrig framdrivningen. P de sista tvlingarna har jag bara haft ngra f pong kvar.

Jag bestmde mig fr att skicka hger den hr gngen ven om Shep kunde bli alltfr vid t det hllet. Jag hll andan och skickade honom. Vad fr jag se? Jo en hund som gr ut alldeles lagom mycket, kommer in lngt bakom och stannar p mitt kommando lite fr tidigt. Jag skickar honom lite mer hger, stannar honom och lter honom sedan starta fren som str och mumsar kraftfoder. Han tar dem lugnt och metodiskt rakt mot framdrivningsgrindarna och genom dem. (Ingen av de 10 fregende ekipagen hade lyckats med det). Sedan gick det lite fortare fr jag sg inte hunden och trodde att han stannat lngre upp vilket han inte hade, s svngen runt stolpen blev mycket fr vid. Fsningen mot nsta grindpar gick fint, vi klarade grindhlet och svngen blev kanske inte s bra och lite vingligt p nsta ben, men grindarna gick bra igen. S drivningen som vi lyckades med till hlften och sedan fllan. Efter lite meckande fick vi in fren och jag tog verlycklig ut fren och brjade genast dela fren, vilket fick bra. Jag undrade bara varfr jag inte fick klartecken frn domaren och vnde mig om och fick dels se att grinden var ppen och att domaren var p vg mot mig. Rid!! Jag blev diskad!! Sheps och mitt bsta lopp ngonsin och jag blir diskad eftersom jag glmt att stnga grinden!! Jag noterade senare att jag frmodligen hade ftt 78, 79 eller 80p, beroende p vad domaren vrderade delningen till och drmed hade vi kommit 3:a! Vrt bsta tidigare r 13 onde plats!

Men det gr egentligen inte s mycket, eftersom publiken och jag sg hur duktig Shep var och den knslan nr han drev fram fren i hmtet kommer jag alltid att leva p. Vi fick 16 pong kvar p framdrivningen och fullt p bde utgng och upptag, s s mycket bttre kunde inte bli. Mitt ml r ju uppfyllt. Nu har vi klarat alla moment i en IK1-tvling, ven om det varit p olika tvlingar. Jag r s stolt ver Shep och faktiskt ocks ver mig sjlv. Att jag glmde grinden var klantigt, men inget som hade med vallningens kvalit att gra. Jag kunde styra hunden den hr gngen!

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *