KM i Hult 17 sept 2022

Lrdagen den 17 sept anordnades ett KM i vallning i Sjuhradsvallarnas regi hos familjen Janzn i Hult strax norr om Bors. Strkt av att Jing nd hmtade fren just i Hult ngra veckor tidigare anmlde jag Jing och mej till IK1-klassen.

Vi kte ett par gnger till trningshagen innan tvlingen och jag jag konstaterade att Jing blev bttre och bttre p att ngorlunda lugnt frndriva fren ven nr jag stod kvar lngt borta. Jag fick henne t o m att ta fren genom ett par grindar lngt borta, s jag var vid ganska gott mod nr lrdagen kom. Vl p plats upptckte jag att jag ocks skulle arbeta i sekretariatet, s jag fick ganska mycket att gra och hann inte oroa mej s mycket. IK2 klassen gick ocks frst med hela nio hundar och som de gick! Skyhga pong hela vgen. Sedan var det IK1 direkt efter och jag gick som nummer tv efter Josephine Lfdahl med Tia som visat sig vara en riktigt duktig vallhund trots sin ungdom. (Knappt tv r). Det var hon nu ocks.

Den hr gngen lg uttaget till vnster och vl dolt, s jag bestmde mej fr att denna gng skicka hger, d jag trodde att Jing d skulle frska gra ett verslag som jag i rtt gonblick skulle kunna stoppa och f henne att stanna kl 12. Det visade sig inte lyckas tyvrr, fr fren brjade rra sig fr tidigt beroende p att trots Jing sprang ut riktigt lngt till hger i utgngen snvade hon in fr tidigt och skrmde tackorna ganska ordentligt. Efter lite strul hit och dit fick jag henne i alla fall att valla fren mycket snett och snabbt till mej dr de rundade mej t fel hll och sen fortsatte Jing att fsa fren s snabbt och hetsigt att hon oroade fren alldeles fr mycket och vi missade frsta grinden. Andra benet gick lite bttre ett litet tag men p tredje benet som numera tydligen och ocks r fsning, s passade hon p att runda fren en gng innan jag fick pli p henne. Hon gjorde sen ett misslyckat delningsfrsk, men lyckades nd till slut komma in mellan fren p rtt stt och ven samla ihop dem och sedan var det bara att snabbt springa till fllan och ppna grinden fr dit ville verkligen fren, s dr blev det full pott utan Jings frskyllan eller medverkan. Vi gick allts runt den hr gngen ocks, men det kndes inte lika roligt den hr gngen, fr det var mycket strul p vallen, ven eftert d fren skulle samlas upp och Jing inte kunde lta bli att fara efter dem, trots att jag sa t henne att stanna och jag inte hittade hennes koppel. Jag trodde sen att jag tappat det p plan, men det visade sig s smningom ligga i min bakficka!

Vi kom ca 30 p efter det nstsista ekipaget i vr klass och ingen flippade ut eller gjorde nt dumt f . P trningstvlingen fick vi 55p. Den hr gngen fick vi bara 45 p och 18 p hmtet.

Frn brjan var mitt ml med Jing att f henne godknd fre tre rs lder. Nu har jag ndrat mlet till hon ska ha ett tredjepris (65p) i IK1, innan hon blir pensionr vilket brukar intrffa ungefr vid 10 rs lder. Vi har allts ca 5 r p oss. Det mste g!

Hoppas att vi snart kan f g p kurs med Karin Sderberg igen s att jag fr mer hjlp med hur jag ska lugna ner Jing och f henne p rtt kl med springiga fr. I andra hand fr jag leta efter besttningar med lite trgare djur, ster kanske? Eller ska jag resa till Nina i Huddinge och tvla?

Jag minns att jag frgade en vallhundskompis fr mnga r sedan varfr hon envist fortsatte att tvla med sin hund, nr det alltid gick s dligt och hunden uppenbart inte hade ngon talang fr vallning. Hon svarade att hon tyckte det var s roligt att tvla vallning och det r precis det jag ocks tycker och uppenbarligen Jing ocks. Hon koncentrerar sig hela tiden p fr flocken nr jag binder upp henne utanfr hagen. Och visst r det vl bra att syssla med det som r roligt? Helt uppenbart gr det ju framt. Hon hmtar faktiskt fren!

Vinnaren av IK-klassen Hkan Josefsson med Collin

Fltet

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *