Träningstävling i Hult

Den 6 augusti 2022 anordnade Birgit och  Peter Janzén en träningstävling för oss i sjuhäradsvallarna. Vi fick själva välja vilken nivå vi ville tävla på och om vi ville fick vi förenkla momenten hur mycket vi ville. Vår ordförande Anna Christiernin ställde upp som domare och andra klubbmedlemmar var funktionärer. Själv fick jag till uppgift att skriva ut protokoll i ett exemplar Vi blev cirka 20 ekipage som startade i VP-klass, IK1 och IK2.

För första gången sedan 2019 bestämde jag mej för att Jing och jag skulle pröva att tävla i IK1. Hon hade sedan dess inte hämtat fåren tävlingsmässigt en enda gång (150 m). Det kändes pirrigt och spännande och jag började med att göra bort mej och tackade min lyckliga stjärna att det bara var en träningstävling. Utan att tänka mej för stod Jing och jag och väntade på vår tur när ekipaget före oss höll på. Vi hade startnummer nio och det stod alltså ett trettiotal får i uppsamlingsfållan till höger om startpinnen och dessa får fick Jing syn på! Ett kardinalfel av mej att låta henne se dem. Dessutom hade jag bestämt att skicka henne höger då hon brukar göra bättre hämt åt det hållet. Kardinalfel nummer två var att jag höll fast vid det beslutet, trots att jag märkte att Jing inte vill släppa uppmärksamheten på dessa får och mycket riktigt i stället för att fokusera på utställningsfåren som jag försökte visa henne sprang hon raka vägen till uppsamlingsfåren.

Men eftersom det var en träningstävling fick vi börja om och då skickade jag henne vänster och det gick bra. Hon gjorde en vid sväng och kom bakom fåren och så småningom fick jag henne att både stanna och ta dem till mej, snett vint och krokigt med missad hämtgrind, men till mej kom de. Jag lyckades också få Jing genom stenhård kontroll och mycket stackato att fösa fåren genom de båda fösningsgrindarna och sedan driva in dem i delningsringen. Fåren var mycket alerta och ville hemskt gärna fly in i uppsamlingsfållan, men varje gång hämtade Jing upp dem mycket bestämt. Tyvärr var det tre får som gillade varandra mer än det fjärde, så att när jag med Jings hjälp försökte dela på dem så blev det singling i stället gång på gång och jag höll på att förlora både tid och tålamod. men plötsligt gick de åt olika håll två och två och jag lyckades få Jing att driva bort ett par!´Det blev godkänt och Jing sprang och hämtade upp alla fyra igen. Sedan skulle de bara in i fållan också och trots att det hittills varit ganska lätt  var även det lite besvärligt, då några får verkligen inte ville bli vallade mer utan sökte sig till dem som stod i uppsamlingsfållan. Men Jing hämtade upp dem och in kom de i fållan och hon och jag hade klarat hela banan!

Så roligt! Jag blev så glad att jag nästan blev gråtfärdig. Jag hade inte haft stora förväntningar på att det skulle gå och så gick det, även om det inte gick särskilt bra, vi fick inte ens poäng så att det hade räckt till ett tredjepris, men vad gjorde det. Jing har visat att hon har potential, att hon kan klara en hel IK1-bana. Så underbart roligt!

 

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *