Mera trning med Anna, Flynn, Krille, Race, Shep och jag

 

ven i fredags kom Anna och Flynn och vallade. Efter ett tag dk Krille och Race ocks upp.

Vi brjade med att Shep delade fren och vallade ner halva flocken till den lilla fllan. Det gick frvnansvrt bra att f in dem dr. (Trodde jag). Ett lamm stannade utanfr, men det var s fullt nd, att jag tnkte strunta i lammet. D visade det sig, att jag inte stngt till ordentligt, s alla fren trngde sig pltsligt ut igen. Sen blev det vrre att f in ett antal igen, men det gick till slut.

Shep fick fsa fren och mlet var att han skulle gra det i lugn och jmn takt och hlla sig p benen hela tiden. Nr jag blste vnster eller hger skulle han flankera ordentligt och komma ner med dem, men d mste jag ge Shep ett sidokommando, s att han sprang ner och hmtade upp fren. Jag ville f ner honom ordentligt. I vnstern har det varit svrt fr honom hittills, men den hr gngen tyckte jag att det gick riktigt bra. Eftersom fren hade drag t fllan med den vriga flocken, var det viktigt att Shep gjorde lagom vida svngar och hann upp fren, innan de var nere vid fllan. Det lyckades faktiskt varje gng. Nr jag fr ner tempot brjar Shep tnka bttre och tar tag i fren och verkligen vallar dem. Nr det gr fort fljer han bara efter. Men ibland kan det fortfarande vara svrt fr honom, att verkligen valla rakt fram, om fren fr fr sig att svnga sjlva.

Med detta hade ven Anna lite bekymmer med Flynn. Han vill flja med i innerflankerna. I stllet fr att ge ett sidokommando kan vi prva med att frska sakta ner hunden, s att han brjar tnka.

Krille var inte riktigt p humr efter jobbet och det avspeglade sig lite i vallningen med Race. Race hann inte riktigt att f fatt i fren, innan de var nere vid fllan ett par gnger. Men andra gngen Krille gick ut med Race hade han lugnat ner sig och d gjorde ven hunden det. Ett klokt rd r verkligen: ”Trna inte hund, om du r p dligt humr”.

Det r s roligt nu, nr vi brjar komma till avdelningen finlir med vra hundar. I min hage, vet jag att Shep gr ut ordentligt och lgger sig bakom fren om jag vill det. Han stannar kl 12 utan prut och nu brjar ven frndrivningen fungera och han har (nstan) lrt sig alla mina visselsignaler. Dessa br jag nu modifiera, s att jag kan bertta mer fr Shep med dem. Shep blir alltmer ppen till sinnet. Det r s roligt!

Anna och Flynn vallar Flynn i farten!

Race, koncentrerad vid fllan Shep tar in tackor i fllan

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *