P kurs i Skinnskatteberg hos Peter Nilsson ntligen

ntligen kunde jag ka p kurs hos Peter Nilsson. Det var tredje frsket och det lyckades! Jag reste upp redan p onsdagskvllen den 8 augusti s att jag kunde vara p plats kl 0900. Jag fick bo p Lerkulans hundcenter som har tre vernattningsrum. Jag kom dit vid 19-tiden p kvllen och knde mej lite vergiven, s jag ringde till Gunnel Grundfelt som bor i Skinnskatteberg och hon var hemma, s jag kte till henne och drack kaffe. Mycket trevligt.

Nsta dag samlades vi i hundcentret. Vi var sju ekipage som skulle g kursen. Tv kom frn Ylva Borgstrms uppfdning, dr duktiga Bine r mamma. Det var vldigt roligt att se hennes avkommor valla. Dagen drp kom ytterligare en av Bines valpar som nu hunnit bli 16 mnader ca. Det var Mikaela med Aj och Lotta Hagstrm med Oj samt Mi med ja, vad hette hunden? F var Tony frn Avesta dr med sin hanhund Lucius som var tv och ett halvt r och en kelpie med matte, man och babyn Ellen samt ytterligare en bordercollie med matte (Jessica?) samt en bordercollie frn Eskilstuna.

Jag trodde nog att Jing hade kommit lite lngre n hon hade. Peter tyckte att hon spnde sig fr mycket och inte flankade ut frn fren. (Har jag hrt det frut?), s vid andra passet agerade Peter ankare och hll i lnglinan och jag fick g fre fren och beordra Jing att g t olika hll. Det var mycket svrt fr Jing, men hon slppte fren bttre i slutet av vningen. Fsning och delning som vi ocks trnade gick betydligt bttre.

Dagen drp trnade vi samma sak + delning mot grind. Den sista vningen som vi gjorde blev jag ocks lite chockad ver. Fren stlldes upp i den stora hagen p ca 75 meter. Jag stod vid pinnen med Jing och hon hade en 60 meter lng lina p sej som Peter hll i. Jing skulle g ut t vnster. Det sg ut som om Jing tnkte springa rakt p fren i stort sett och Peter blev tvungen att dra ut henne hela tiden fr att hon skulle n sitt ml rakt bakom fren.

Hittills hade ju jag nstan bara trnat Jing att g runt fren d jag stod mellan fren och henne och p vldigt korta avstnd dessutom. Det hr blev vldigt svrt fr henne, men nyttigt fr mej att se.

Under den andra morgonens teoripass fick vi en hel idbank med vningar som vi kan ta till fr att nta in och variera vallningen med. Bl a frordade Peter att vi ca en gng i mnaden skulle checka av hur mycket hunden lrt sig eller inte lrt sig genom att mta avstndet t ex innan fren viker av nr hunden frndriver.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *