P vallkurs hos Peter Nilsson igen

 

I mndags (11/6 2012) var Shep och jag i Skinnskatteberg p vallkurs hos Peter Nilsson ntligen. Den hr gngen blev det en heldag, fr jag fick komma med tre andra som ocks trnade. Ingen av dem hade jag trffat frut. Det var bara en bordercollie till, en 3 rig tik som hette Dimma och som kom frn Britt Perez uppfdning. Hon och hennes husse Thomas sktte sig mycket bra och kan skert bli en riktigt duktig vallhund. De andra tv var en working kelpie vars uppfdare var Gun Wiklund och s var det en lurvig medelstor hund som var en fransk vallhund (picard).

Efter ca en timmes teori fick var och en av oss visa upp vra hundar i ca fem minuter, d vi fick gra vad vi ville. Det visade sig att jag inte gjort min lxa tillrckligt bra. Shep var alldeles fr mycket p och vek inte alls ut s bra frn fren som han borde gjort, om jag trnat ordentligt. Jag mste f bilden i huvudet, sa Peter. Jag ska allts stlla mig framfr fren med Shep ytterligare en bit framfr mig. Sedan ska jag hota honom frst strngt och sedan avslappat nda tills han bjer ut huvudet ordentligt. Frst drefter sger jag ett vnster eller hgerkommando och han mste ta ut svngen ordentligt, s att han inte str fren, s fort han snvar in, mste jag vara dr och hota honom, eller lgga honom fr att sedan ge honom ett nytt kommando. Detta mste fungera varje gng. Frst drefter stller jag mig ngra meter bredvid Shep och gr likadant. Nr det fungerar till 100 procent stller jag mig bakom Shep och kommenderar. D ska det g lika bra.

Genom att vi var dr hela dagen fick vi mjlighet att trna flera gnger och p slutet gick det faktiskt mycket mycket bttre. Peter sger att denna grundvning r frutsttningen fr allt annat. Om hunden bara svnger ut tillrckligt och slpper fren, kommer dessa att slappna av och inte fly i vild panik, hunden blir ocks mer avslappad och kan driva fren betydligt lugnare. Detta r speciellt viktigt, nr det r fr hunden nya fr. De egna fren har ftt tid p sig att lra knna hunden och vet att han egentligen inte r s farlig.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *