P vallkurs med Christer igen

I gr nr jag var p vg hem frn Gteborg passade jag p att kra av vid Lillkyrka och ta en vallektion fr Christer Sjgren igen. Den hr gngen allts i Lillkyrka, dit han snart flyttar.

Frhllandena r nnu bttre dr n i Torstuna. Strre marker, fler fr att vlja mellan och lite trgare djur.

Det frsta Shep fick gra var att ta ut fren frn en tjugofemma och valla ut dem p ett stort flt. Kruxet var bara att dr nere stod ven resten av flocken, s draget var enormt. Mycket riktigt frskte tackorna frena sig med sin storflock, men Shep sprang i kapp dem och motade bort dem. Trots att det blev ganska hetsigt och fren verkligen frskte fly, sktte Shep sig mycket bra. Inte en enda tendens till jakt och till slut hade han kontroll p s mnga djur som vi behvde och kunde valla bort dem tillrckligt lngt bort fr att vi skulle kunna brja valla.

Sedan sist hade jag trnat p visslan och att f Shep att flanka ordentligt samt att starta mjukt, d han ska fsa djuren. Flankeringarna fungerar ibland, men inte alltid, visslorna tar han inte mer n ngon gng ibland, men starta kan han, om jag bara sger ttt.. och visslar (inte bara visslar). Chrille rdde mig att trna mycket enkelt och nra igen fr att f in visslorna, stlla mig rtt, s att Shep frstr t vilket hll han ska g, innan jag visslar.

Det viktigaste r att jag sjlv behller lugnet och inte hetsar Shep med mina kommandon. Nr jag visslar, mste jag vara lugn, annars kommer ingen signal, s det var en mycket bra vning. Men oj, s svrt jag har fr att vara lugn och framfr allt om Shep inte flankar ut ordentligt. Men varje gng jag sger kommandot lugnt gr det mycket bttre. Och Shep gr ju aldrig ngra dumheter, s varfr ska jag hetsa upp mig???

Vi trnade lnga hmt ocks och det gick bra den andra och tredje gngen. Delningen var inte heller ngra problem. I framdrivningen r Shep riktigt lcker, om han fr in rytmen och fr arbeta ostrt, lugnt och fint driver han fren. Det r s roligt att ha en hund som jag inte behver oroa mig fr!

 

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till P vallkurs med Christer igen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *