Scot och Malva vallar

Innan jag lmnar tillbaka Scot ville min granne Ingrid grna se Scot valla, mycket fr att han r s pass nra slkt med hennes Malva. (Scots morfar och Malvas pappa r samma hund). Vi gick ut efter lunch och Scot brjade. Fren stod lngst bort i hagen, s jag brjade med att lta Scot hmta hem dem. Han gjorde en vldigt fin utgng t hger, men fortsatte i samma fart efter kl 12 och ville inte lyda mitt stannakommando. Jag fick stopp p honom frst kl 10 ungefr. Sedan tog han hem fren och jag ville f honom att fsa fren till andra sidan av hagen igen. ”Framt” ld han inte, ”tttt” gick inte. Frst nr jag gav honom ett vnster- eller hgerkommando rrde han sig. P nra hll gick det bra att stanna honom och till slut kom jag p att ”Scot, Scot” mjukt och vnligt fick honom att g rakt fram. D behandlade han fren alldeles utmrkt och han kunde i stort sett f dem dit jag ville hela tiden. Han avslutade med att ta dem genom en rnna.

Nr sedan Malva vallade band jag Scot vid en stolpe fr skerhets skull. Det visade sig vara klokt, fr Scot tycker inte om kommandon till andra hundar. D vill han helst fly fltet, visade det sig. Malva sktte sig bra p lngt hll, men har inte lrt sig att g runt djuren p ett bra stt, utan d blir det inrusningar. Det gr att Ingrid inte skickar runt Malva och drigenom blir det mest frndrivning som vi sysslar med. Men Malva r nio r nu i februari och det r kanske lite sent att lra upp henne till en fungerande hmthund.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *