Shep och jag vallar hos Jeanette Setterberg

Igr for hundarna och jag till Riala fr att promenera och trna vallning med Jeanette. Det blev en riktig hjdardag fr oss alla. Frst gick vi en lng promenad genom skogen, Jeanette med minst fyra hundar och jag med Ace och Shep. Det var mycket natursknt och bltt. Jeanettes hundar passade p att bada lite hr och dr. Vi gick frbi en strid och ett hasselbuskage samt en bronsldersgrav bl a.

Sedan satte jag Ace i bilen och Jeanette tog med sig Gin och jag Shep och s gick vi till den nrmaste hagen fr att trna delning. Det frsta Jeanette ser r att jag slarvar nr jag skickar Shep och drmed gick han in alldeles fr tidigt bakom fren. Tnk, att det egentligen bara r fr mig att tnka p att hota Shep ordentligt frsta gngen han skickas ut, s tar han ut svngen riktigt ordentligt. Sedan var jag alldeles fr yvig fr att kunna dela p fren, men med lite ledning, fick jag s smningom till en delning, men tyvrr har jag inte frsttt hur jag ska visa Shep vilka fr som han ska driva bort. Jeanette rdde mig, att st rak och med hela kroppen vnda mig rakt mot de bda fr som ska drivas bort och drmed visa Shep vad som gller. Jag fick trna det dr mnga gnger, och till slut fick jag godknt.

D gick vi ner till en annan hage, dr det fanns andra fr som inte var vallade s dr jttemycket. De stod i bortre nden av hagen och syntes inte, d det var en lite kulle i vgen. Jeanette tyckte, att jag skulle skicka Shep nd och jag skickade honom hger, vilket han inte tog ordentligt. Jag fick kalla in honom igen och jag hotade honom riktigt mycket, s att han skulle frst att han mste flja staketet. Det gjorde han och sedan stod vi och vntade spnt p vad som skulle hnda. Efter en liten stund kom alla fren springande mot mig med Shep efter!! Hurra!

Sedan trnade jag att f Shep att hlla sig p benen i fsningen och att hlla linjen, men nu var han trtt och ville helst lgga sig ner och vila. D tog Jeanette och Gin ver och visade hur man kundes driva fren i en rak linje frn ett grindpar till ett annat. Det tog lite tid, innan Gin lyckades, men det gick till slut och d tyckte vi att vi var vrda lite fika, i synnerhet som det brjade att regna.

Efter fikat gick vi ner till hagen igen, den hr gngen fr att flla in de mycket ovilliga djuren! Det blev inte ltt och nu fick vi verkligen va p att att vara stillsamma, fr varken jag eller Shep fick skrmma fren. Jag var tvungen att frska ge Shep mjuka men nd mycket bestmda kommandon och p ngot stt lyckades jag med Jeanettes bengna hjlp f till det och fren gick till slut in i fllan! Det var roligt!

Det konstiga r att vissa kommandon inte tycktes fungera lngre. Jag har lrt mig tidigare att anvnda tttt… i stllet fr ”get up”, nr jag vill f Shep att g rakt fram mot fren, eftersom han hoppade upp s fort jag sa ”get up”. Men nu ld han inte mitt smackande alls, men nr jag sa ”kom” s gick det riktigt bra. Det godknde dock inte Jeanette utan tyckte att jag mste anvnda mina ursprungliga kommandon fr att inte frvirra hunden, i synnerhet som jag har ”come bye” som vnsterkommando.

Jeanette och Gin fllade sedan ocks in, vilket vi kan se p bilderna:

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *