Slut p vallning?

Den hr bloggen har jag anvnt i stort sett enbart fr att bertta om min vallning, hur jag trnat och tvlat genom ren.

Nu i augusti 2016 har jag tv gamla hundar, Ace som hunnit bli 11 r r och Shep som fyller 10 i december och sju tackor som jag inte har betckt p ngra r. I alla fall med dessa bda hundar r det frdigtvlat. Lite trkigt fr det har varit s roligt. Mer n tv hundar kan jag dock inte ha, frut p g a en sjuklig man som inte orkar ha fler hundar i huset och nu ocks p g a mej sjlv som blivit allvarligt sjuk.

Drfr tnkte jag nu skriva lite dagbok kring min sjukdom.

Den andra juli i r tog jag hundarna i bilen och krde ner till min yngste son och hans familj som har ett sommarhus i Hovenset i Bohusln alldeles innanfr Smgen. Jag skulle stanna dr ngra dagar fr att umgs med dem och kanske bada lite grand.

Frsta dagen hade vi vldigt trevligt. Vi var mest i sjboden och barnen krde motorbt s det stod hrliga till. P kvllen bjd frldrarna p grillat och vi hade en fin kvll tillsammans p altanen.

Nsta dag vaknade jag med huvudvrk, inte s vldsam men nd. Jag gick upp till toaletten och vl dr knde jag illamende och jag krktes. Jag gick och la mej igen men krkningarna ville inte upphra utan var tionde minut blev jag tvungen att springa upp och krkas igen och till slut var jag mycket uttorkad. Jag skljde munnen och svalde lite vatten men d blev krkningarna nnu mer vldsamma. Inget annat n galla kom frsts upp. I mellantiden lg jag helt slut och ville bara sova. Fram emot eftermiddagen blev Svante, min son orolig och ringde en granne som var lkare och som hade semester. Jag fick tala med honom och han sa att maginfluensa aldrigbrjar med huvudvrk, s han rdde mej att genast uppska akuten p LN. (Lnssjukhuset i Uddevalla, Vnersborg och Trollhttan). Svante ringde ambulans, men nr de kom och testade mej lite grand, menade de att jag inte behvde ngon ambulans utan Svante fick kra mej. Som vl var hade jag d slutat att krkas. Vl framme p sjukhuset tog de en liten huvudrntgen och konstaterade att jag hade en stor tumr i hjrnan innanfr vnster tinning. Jag fick vernatta och sedan skulle de ta stllning till om jag skulle bli kvar dr eller skickas hem till mitt eget landsting.

P morgonen kom en lkare frn neurokirurgen och sa, att jag genast skulle fras ver till Mlarsjukhuset i Eskilstuna s att jag var p rtt plats, om jag snabbt behvde opereras. Lkaren hade konstaterat att tumren satt p en bra operabel plats men i ett omrde som om det blev skadat kunde frndra min personlighet.

Ngon timme senare kom en taxi och hmtade mej och krde mej till Onkologiska avdelningen p Mlarsjukhuset. (Viktoriaenheten). Dr blev jag vl mottagen och fick ligga i ett rum med ytterligare en patient, en mycket rar och positiv kvinna som trots sin svra sjukdom sg ljust p tillvaron.

Dagen drp, en torsdag fick jag en akut tid p magnetrntgen. P eftermiddagen kom en lkare in med besked. Han sg glad ut. Visserligen hade jag en stor tumr, men den var godartad och skulle vara ltt att ta bort. Lkaren skulle g p semester samma dag och var glad att kunna ge detta gldjebesked det sista han gjorde innan semestern. Jag blev ocks mycket glad och lttad.

Jag hade ytterligare en rntgenunderskning kvar att gra som hrde ihop med att jag ven ftt blodpropp i ett ben fr andra gngen p ett r. Nu ville man rntga brstkorgen fr att se att jag inte hade cancer dr. Tid fick jag p mndagen. Nr det var gjort fick jag resa hem. Rntgen visade inga konstigheter. Jag fick inga mer besked. Det var bara att vnta.

I slutet av den veckan ringde den vikarierande lkaren och sa att hon talat med lkarna i Uppsala som skulle genomfra operationen. De ville emellertid frst att jag skulle gra en gonunderskning och ta ett par kompletterande blodprov innan de kunde kalla mej till samtal och planering av operationen. En ny vntan p tid. Det tog tv veckor. Det var inget fel p vare sej gonen eller blodet och nu ville jag ha en tid p Akademiska i Uppsala. Efter tv dagars ringande dit fick jag slutligen tag i rtt person och jag blev inbokad den sjtte september. I dag r det den tionde augusti s nu har mnga lnga trkiga trtta dagar framfr mej.

Jag knner mej nmligen extremt trtt. Trots det frsker jag flja mina rutiner:
Kl 0700 Uppstigning
ttatiden Ut med hundarna, antingen med cykel eller skogspromenad med grannen och hennes hund.
Niotiden: Frukost med tidningslsning och dagens korsord och sudoku. Ev brdbak.
1200: Lunch bestende av yoghurt, hembakat brd, kaffe mm
1300: Sommar i P1
1500: Liten promenad med hundarna. (Bara en brkdel s lng som frr.) S lnge det var olidligt varmt kndes det ok fr alla parter. Nu mera tveksamt. Efter en tid brjade jag ta cykeln i stllet. D fr hundarna motion och jag behver inte anstrnga mig lika mycket.
Fram till kl 1730: Vila om det inte r min tur att laga mat, vilket det r varannan dag. I s fall brjar jag laga mat halv fem. De senaste veckorna har Ove lagat maten varje dag.
Efter maten: Disk (varje dag) samt dukning av frukost till nstkommande dag samt frberedande av kaffet.

Jag fr cortison, 6 tabletter om dagen, fr att svlla av tumren och medicinen har jag gjort att magen knns som en upplblst ballong. Det r mycket obehagligt, men jag brjar vnja mej. Tarmarna verkar var helt stilla, men med hjlp av laxermedel skter den sig ngorlunda men annorlunda.

Det vrsta r att jag r s trtt!! Nr jag r ute och gr lngtar jag bara hem till soffan och dr kan jag sedan ligga och lyssna p en bok eller lsa resten av dagen. Det r verkligen ett vegeterande tillstnd. Jag fr inte kra bil, s det r tur att jag trivs med att lsa, lsa korsord och lyssna p bcker eller p radio eller spela wordfeud och quizkampen med mina vnner p mobilen.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *