Stubbåker

I går när bonden tröskade sin säd gick jag ut till honom och frågade, om det var ok att ta ut fåren på stubbåkern, om han inte tänkte ploga samma dag. Det var det. Då hade jag nästa problem att ta ställning till. 1. Hur skulle jag få dit fåren enbart med hjälp av Shep? 2. Hur skulle jag hinna gå långt bort med Shep utan att fåren följde efter? Jag diskuterade problemet med grannen under morgonpromenaden och hon tyckte att jag skulle ta med en cykel ut. Då kunde jag snabbt cykla bort från fåren, medan de mumsade i sig det kraftfoder som jag lämnade kvar på utställningsplatsen.

OK! Först cyklade jag ut med med kraftfodret, ställde kvar cykeln och gick till hagen och skickade ut Shep att hämta fåren. Jag fick ut dem genom grinden och en bit bort på vägen, men sedan går det en väg in till vänster som följer fårhagen och leder till två hus. Det är trångt där, så det gick inte att skicka ut Shep att bevaka. Följden blev att fåren sprang ner där, då de helst av allt ville tillbaka till sin trygga hage. Jag skickade Shep att hämta upp dem, men hälften hoppade över staketet och var tillbaka i hagen. Det var bara att ta tillbaka resten och börja om igen. Den här gången gick det bättre. Jag såg till att lägga Shep bakom och bara släppa upp honom väldigt lugnt, så att jag hela tiden var framför fåren. Just vid vägskälet skickade jag Shep vänster, så att de inte gick in där. Väl på andra sidan fick fåren springa rakt fram en bra bit, medan jag hoppade över diket och in på stubbåkern och sedan kunde jag skicka ut Shep höger och hämta upp dem och tvinga dem över diket och upp på åkern. De fick snart syn på cykeln långt ute på åkern och sprang dit.

Nu fick jag lära mig två saker. Dels att Shep uppfattar kommandot ”lie down” som :”vänd ut mer för farao och stick det fortaste du kan!” Jag kunde helt enkelt inte få stopp på honom, hur mycket jag än ropade ”lie down” i det läget. Inte hann jag upp honom heller hur mycket jag än sprang emot honom. Shep måste alltså på nytt lära sig att ”lie down” betyder ligg ner och ligg kvar tills du får ett nytt kommando! Den andra lärdomen var att min lydiga hund inte alls var lydig på långt håll. Att lägga ner honom bakom fåren på flera hundra meters håll genom att vissla eller ropa ”lie down” fungerade inte alls! Inte undra på att det inte har gått bra på hämten under tävlingarna. På nära håll lyder han bra, i alla fall när han befinner sig i balans, men oftast i obalans också. (Utom när han ligger bredvid och ska starta och jag säger ”lie down” för att han ska vända ut mer, som jag skrev ovan. Så nu vet jag vad jag måste träna. Annars var det inget större fel på djupet bakom djuren, så länge jag kunde få fåren att stå still, tyvärr tog ju kraftfodret slut rätt fort. Men det gäller nog att inte propsa alltför mycket på en vid utgång från början, för då verkar Shep tänka: ”OK, matte du ska få som du vill och så sticker han så långt ut, att han tappar kontakten med fåren och det var ju inte riktigt meningen.

Det där med cykeln var förresten ingen strålande idé. Det är svårt att cykla fort på en lerig stubbåker.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *