Tävlingarna i Kungsbacka

Så har vi då tävlat i Kungsbacka. Det gick inte så bra, nej. Fältet var ganska trångt och låg väldigt nära motorvägen. Ljudet störde inte så mycket, men hämtet blev för svårt för Shep. På lördagen stod framdrivningsgrindarna lite för nära utställningen, så om inte hunden gjorde ett klockrent upptag, var det kört. Det blev en sned och vind framdrivning.

Solen kom fram på eftermiddagen och det var riktigt skönt. Shep och jag startade som nummer 28 och jag valde att skicka vänster, trots att jag fått för mig att han är sämre på det hållet. Men utrymmet var lite bättre där.

Han gick ut mycket fint precis som han brukar men när han kom ungefär parallellt med fåren svängde han tvärt in mot fåren och skrämmer dem halvt från vettet. De startar innan jag hinner stoppa Shep och de drar ner mot uttaget det värsta de kan. Med mycket möda och stort besvär lyckas jag få Shep att hämta upp dem och komma med dem alldeles för snabbt till pinnen där de gör en vid sväng, innan jag hinner få Shep att ta runt dem och påbörja fösningen som vinglar hit och dit mot grindarna. Jag tror att jag lyckades få igenom de flesta fåren genom grinden, men helt säker är jag inte. Fåren pinnar på och det vinglas lika mycket på andra benet och där går bara ett par tackor genom grindparet och kommer långt utanför linjen dessutom. Jag hade noggrant gått banan innan för att veta hur jag skulle driva, men det hjälpte inte, för de upphetsade fåren sprang före vinglade här också lite grand, men något bättre i alla fall. Väl nere vid delningen gjorde vi ett misslyckat försök att dela, men till slut lyckades vi med det. Men inte i fållan ville absolut inte fåren. De bara sprang runt runt som de ofta gör när de blivit burdust behandlade på banan. Poängen tog slut och vi fick 45 p eller något sådant.

Inte många fick några bra hämtpoäng denna dag. Bara fyra ekipage lyckades få mer än 40 poäng och det delades inte ut något förstapris.

Nästa dag ösregnade det och Shep och jag hade fått startnummer två. Jag bestämde mig för högerhämt i dag för att testa om det kunde fungera bättre. Nu var hämtgrindarna framflyttade, så att det skulle bli lite lättare att få fåren igenom dem. Men inte för oss inte. Det var nästan som att lägga kalkerpapper över lördagens hämt, bara lite sämre. Jag tror att jag hade tre poäng kvar på framdrivningen. Fösningen blev inte heller bra. Jag fick bara gråa får denna dag, men vad hjälpte det? En liten tacka ville åt ett annat håll hela tiden också. När vi kom fram till drivningen gav jag mig emellertid sjutton på att det skulle gå bra. Jag mätte ut linjen med blicken, la hunden och fick fåren att lugna ner sig. Sen gick jag spikrakt lugnt och fint framåt och tog upp Shep då och då, så att han inte skulle anklagas för passivitet. Och si, det gav resultat. Full pott- 10 p. Delningen klarade vi liksom på lördagen på andra försöket (7p) Sedan skulle fåren igenom en ränna. Jag tycker att vi jobbade rätt bra där Shep och jag och till slut bestämde sig fåren för att gå igenom,(trodde jag) Tre får sprang snällt igenom men den lilla tackan sprang bredvid. Detta upprepades ytterligare en gång och så var de poängen slut! Slutresultatet blev ännu lite sämre än på lördagen, men jag var lite mer nöjd med mitt jobb, framför allt i drivningen och rännan.

Just när jag gick höll regnet upp, men sedan började det ösregna igen och jag satte Shep i bilen det fortaste jag kunde och drog till Slottskogen, där en av mina söner väntade med ett barnbarn och vi gick på Naturhistoriska muséet. Det var trevligt!

Jag inser att det inte är någon idé att tävla någon mer gång om jag inte får ordning på Sheps hämt. Som tur var upptäckte jag en kurs med Peter Nilsson i nästa vecka hos Jeanette Setterberg i Riala, så den har jag anmält mig till. Två hela dagar!! Måtte det trilla ner en peng hos Shep! Det skulle vara så roligt, för jag tror att vi skulle kunna fixa alla andra moment riktigt bra, även om vi inte gör det på en och samma tävling.

Jag tittade på mina 29 protokoll i går. 5 gånger har jag lyckats få över 40 poäng på hämtet. Det är inte mycket att komma med!

 

Domare Peter med sin sekreterare

Fårägaren Maud och Anna Christenin

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *