Tränat i Ambjörnshagen

I lördags skulle Margaretha Högström ha kommit till hagen och vallat tillsammans med Jing och mej med sina hundar Isak, Boss och Ted, men det var så olidligt varmt att Maggan hörde av sig och avstyrde det hela, då hon kände att det inte var schysst mot tackorna. Några dagar innan dess hade jag varit i hagen, men fåren lyckades springa i väg, när jag skulle ta ner dem i träningshagen, så det blev lite fråndrivning i lina för att försöka få fatt i dem, men de såg sin chans att fly upp på toppen av ett berg med ett stup framför sig, så då var det bara att åka hem igen med oförrättat ärende.

I dag hängde regnet i luften, men ”Klart.se” talade om att regnet först skulle falla kl 14, så Jing och jag åkte till hagen kl 13. Men på vägen dit öppnade sig himlen och det började störtregna. Då vände jag och åkte och handlade lite jag hade glömt. Under tiden lugnade vädret ner sig och det småduggade bara när jag kom ut på parkeringen. Då åkte jag till hagen igen och vis av mitt misstag förra gången lämnade jag Jing i bilen och hämtade pellets som jag lockade ner tackorna med till träningshagen. Det gick alldeles utmärkt. Så hämtade jag Jing och började valla. Det gick över förväntan bra. Hon behandlar fåren väl och är mycket duktig på att balansera upp fåren i drivningen. Det som återstår är att få henne att dels springa åt det håll jag avser, när jag tycker att jag ställer mig rätt (gör jag det?), dels ta ut svängen och inte komma in för nära fåren. Det är fortfarande en tacka som blir lite provocerad och går emot Jing ibland och då springer hon väldigt långt bort från fåren, men börjar snällt om igen, när jag ber henne.

I morgon ska jag få en lektion av Jings förra ägare Eva Eriksson och detta ska jag be henne hjälpa mej med:

  1. Få ut Jing ordentligt från fåren i utgången
  2. Få Jing att ligga kvar, när jag vill det.
  3. Gå lugnt i fösningen
  4. Hitta positionen för mej att stå så att Jing springer till höger eller vänster som jag vill ha det.
  5. Visselsignaler, när börja. Jing lyder och förstår stanna (ligg) men det är allt.

Tyvärr blev det ingen träning hos Eva p g a den tryckande värmen, så vi kom överens om att skjuta upp det en vecka. Jag passade dock på att fråga Eva om en del av det jag behöver lära Jing och Eva rekommenderade mej att ställa fåren i ett hörn mot staketet innan jag skickar ut Jing åt sidan. Då har jag lättare att komma åt henne och få ut henne. Jag prövade i dag, men det svåra är att få Jing att ligga kvar där jag vill ha henne innan hon ger sig av. Där måste jag nog bli lite strängare. Men ett par gånger fick vi ut avståndet riktigt bra.

I dag hade jag med mej visselpipan och hon lyder stoppsignalen nästan bättre än röstkommandot. Framåt förstår hon inte riktigt än och inte sidokommandona förstås. Men Jing har blivit mycket mer avslappnad nu och verkar förstå att hon vinner på att göra som jag säger. Att fösa förstår hon sig ännu inte alls på. Hon flankar så fort jag är på samma sida som hon. Där kommer jag att träna i långlina, tills hon har förstått.

På fredag kl 19 (den 1 juni 2018) ska jag resa till Sjuhäradvallarnas träningshagen i Ryfors tillsammans med Jeanette Hellberg och där ska Ylva Holgersson titta på när vi vallar och godkänna att vi får åka dit själva sedan. Det ska bli spännande att se hur Jing reagerar på hennes får. De är ju ganska springiga har jag förstått. Det är samma får som användes på vår IK2-tävling under Kristi Himmelsfärdshelgen.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *