Trnat i Ambjrnshagen

I lrdags skulle Margaretha Hgstrm ha kommit till hagen och vallat tillsammans med Jing och mej med sina hundar Isak, Boss och Ted, men det var s olidligt varmt att Maggan hrde av sig och avstyrde det hela, d hon knde att det inte var schysst mot tackorna. Ngra dagar innan dess hade jag varit i hagen, men fren lyckades springa i vg, nr jag skulle ta ner dem i trningshagen, s det blev lite frndrivning i lina fr att frska f fatt i dem, men de sg sin chans att fly upp p toppen av ett berg med ett stup framfr sig, s d var det bara att ka hem igen med ofrrttat rende.

I dag hngde regnet i luften, men ”Klart.se” talade om att regnet frst skulle falla kl 14, s Jing och jag kte till hagen kl 13. Men p vgen dit ppnade sig himlen och det brjade strtregna. D vnde jag och kte och handlade lite jag hade glmt. Under tiden lugnade vdret ner sig och det smduggade bara nr jag kom ut p parkeringen. D kte jag till hagen igen och vis av mitt misstag frra gngen lmnade jag Jing i bilen och hmtade pellets som jag lockade ner tackorna med till trningshagen. Det gick alldeles utmrkt. S hmtade jag Jing och brjade valla. Det gick ver frvntan bra. Hon behandlar fren vl och r mycket duktig p att balansera upp fren i drivningen. Det som terstr r att f henne att dels springa t det hll jag avser, nr jag tycker att jag stller mig rtt (gr jag det?), dels ta ut svngen och inte komma in fr nra fren. Det r fortfarande en tacka som blir lite provocerad och gr emot Jing ibland och d springer hon vldigt lngt bort frn fren, men brjar snllt om igen, nr jag ber henne.

I morgon ska jag f en lektion av Jings frra gare Eva Eriksson och detta ska jag be henne hjlpa mej med:

  1. F ut Jing ordentligt frn fren i utgngen
  2. F Jing att ligga kvar, nr jag vill det.
  3. G lugnt i fsningen
  4. Hitta positionen fr mej att st s att Jing springer till hger eller vnster som jag vill ha det.
  5. Visselsignaler, nr brja. Jing lyder och frstr stanna (ligg) men det r allt.

Tyvrr blev det ingen trning hos Eva p g a den tryckande vrmen, s vi kom verens om att skjuta upp det en vecka. Jag passade dock p att frga Eva om en del av det jag behver lra Jing och Eva rekommenderade mej att stlla fren i ett hrn mot staketet innan jag skickar ut Jing t sidan. D har jag lttare att komma t henne och f ut henne. Jag prvade i dag, men det svra r att f Jing att ligga kvar dr jag vill ha henne innan hon ger sig av. Dr mste jag nog bli lite strngare. Men ett par gnger fick vi ut avstndet riktigt bra.

I dag hade jag med mej visselpipan och hon lyder stoppsignalen nstan bttre n rstkommandot. Framt frstr hon inte riktigt n och inte sidokommandona frsts. Men Jing har blivit mycket mer avslappnad nu och verkar frst att hon vinner p att gra som jag sger. Att fsa frstr hon sig nnu inte alls p. Hon flankar s fort jag r p samma sida som hon. Dr kommer jag att trna i lnglina, tills hon har frsttt.

P fredag kl 19 (den 1 juni 2018) ska jag resa till Sjuhradvallarnas trningshagen i Ryfors tillsammans med Jeanette Hellberg och dr ska Ylva Holgersson titta p nr vi vallar och godknna att vi fr ka dit sjlva sedan. Det ska bli spnnande att se hur Jing reagerar p hennes fr. De r ju ganska springiga har jag frsttt. Det r samma fr som anvndes p vr IK2-tvling under Kristi Himmelsfrdshelgen.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *