Vallning i Agunnaryd hos Eva

Jing väntar på fåren

Oj, oj, oj! Nu fick Jing sina fiskar varma. Jag började i tjugofemman för att stolt visa upp vad Jing kunde. Det visade sig att hon inte alls respekterade mej och inte alls gjorde så bra i från sig som hon har förmåga att göra. När vi försökte korrigera henne resulterade det i att hon försökte smita.

  1. Jing måste lyda och det GENAST! Hon får framför allt inte springa ifrån problemet. Alltså satte vi långlinan på henne och drog ut henne på banan igen.
  2. När Jing börjar valla igen, men är låg måste jag uppmuntra henne och inte låtsas om att jag alldeles nyss varit arg på henne.
  3. Jag måste vara tydligare med vallstaven. Visa bara åt ett håll. Jag måste slappna av.
  4. Jag ska först ställa mej mellan fåren och hunden på en rak linje. Så kommenderar jag vänster eller höger. Jing måste gå åt det håll jag säger och hon måste hålla ut ordentligt. I och med att hon flyttar sig måste även jag flytta mej så att jag hela tiden är mitt framför henne.
  5. När detta sitter ska jag lägga Jing en bit från fåren och själv ställa mej på samma sida som hon t ex kl 3 och kl 6. Så skickar jag henne höger eller vänster och går själv åt samma håll. Jing måste hålla ut och gå i lugnt tempo. Så länge hon gör det uppmuntrar och pratar jag med henne i vänlig ton, men om hon visar minsta tendens att öka takten eller snäva in, varnar jag henne med ett äh.. el dyl och lyder hon inte blir jag skarpare i tonen, men så snart hon tar mina kommandon blir jag snäll och vänlig igen och berömmer henne.
  6. När Jing driver fåren till mej måste jag ta hand om dem och ge dem utrymme. Jag backar mitt bakom dem och går lite framåt för att stanna dem. Jag lägger Jing ganska långt bakom fåren.
  7. Dessa tre moment ska jag träna intensivt i flera veckor, tills jag reser tillbaka till Eva.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *