Trning hemma och i Hl

Ngra av mina gotlnningar

ntligen kom det lite trningskompisar och ville valla p mina fr i leby. Utanfr hagen finns numera underbart stora vallar att vara p, d man inte har plogat stubbkern nnu men dremot slagit trdan.

I frra veckan kom bl a Marianne och Margit och vallade och efter en hel del strul med lamm som stod inne i ladugrden p fel stlle kunde vi brja. D fick jag veta, att fr att f ordning p Ace’ vnsterhmt, mste jag st nstan nda framme vid flocken och kasta mig ut och skrmma ut honom, om han vgar sig p att sakta ner och g in kl 10 eller 11. Efter ett par sdana vndor blev Ace riktigt duktig. Sedan var det fascinerande att se hur mycket bttre hans hgerhmt r. Men d terstr ett annat problem. Han stannar visserligen kl 12 och startar snyggt och fint, men nr fren stter fart fr jag inte stopp p Ace utan han rusar nstan in i dem och splittrar dem.

I dag, nr Anna var med och vallade gjorde vi s att nr Ace hade brjat g ngra meter bakom fren, stannade jag honom och gav honom frst ett vnsterkommando och sedan ett hgerkommando (eller tvrtom). Nr han vl lrt sig att lyssna p det, gick det mycket lttare att f honom att stanna p stoppkommandot ocks, fr tydligen hade han tidigare helt stngt av ronen, nr han kom upp bakom fren och ville bara fram nrmare mig.

I gr var jag i Hl och vallade tillsammans med Kicki. Frutom cirkeltrning lrde Kicki mig ett stt att dela fren som jag inte kunde frut. Hennes lamm var ganska oinvallade och drmed inte s mnniskovnliga. D ska jag lgga hunden p andra sidan flocken och sedan g lngsamt fram emot fren och pressa dem nrmare hunden som ligger still. (Jag fr agera vallhund). Nr jag r lagom nra ska jag frska ordna en glipa mellan fren och sedan kalla in hunden. Nr fren brjar rra p sig, mste jag sjlv g bakt fr att inte skrmma ivg dem.

Det knns vldigt roligt, att jag fortfarande kan lra Ace nya saker och att inte allt knns helt krt. P lrdag r det klubbtrning och p sndag r det IK1 tvling p Ekns. Vi fr se hur det gr.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok, Dagens bild. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *