Vallkurs med Lotta Fornstedt

lotta-F-kurs-2010-norr-enby-okt (72)

I brjan av oktober hade Kre och Inger Tallbck bjudit in Mosse Magnusson och Lotta Fornstedt som numera bor i Skottland hem till sig fr att hlla tv tredagarskurser i vallning. Jag fick mjlighet att g kursen fr Lotta tillsammans med sex andra deltagare och hundar.

Det blev en intressant och lrorik kurs, ven om jag i stort sett vet, vad jag br trna Ace p och vilka hans svagheter r. Vissa av dem tycks vara hart nr omjliga att r p. Vi fick brja inne i en 25 meters hage, dr jag fick visa upp Ace. Han flankar inte ordentligt, inte i vnstern i alla fall och jag mste trycka ut honom mer, fr annars kommer han fr nra fren och skrmmer dem, s det fick jag trna p. (Inte ltt). Men sedan fick vi ocks trna delning och det var riktigt roligt, fr s lngt brukar jag aldrig komma med Ace p de kurser jag gtt frut. Vi fick brja intill ett staket, fr dr r det lttare att f dem att g t var sitt hll. Nr jag vl ftt in lucka och kallat in hunden i hlet, gller det att visa honom tydligt vilka fr han ska hlla och lta honom valla bort dem ganska lnge, s att han r helt sker p sin uppgift. Frst drefter kan jag ge honom ett vnd om kommando. D ska han bara vnda och inte rusa t andra hllet. Frst nr jag sger till fr han fsa bort den gruppen. Nr jag sedan ska fra ihop grupperna br jag gra det, s att inga missfrstnd sker.

De andra deltagarna hade vldigt olika sorters hundar, trots attmnga var i 2-3 rs ldern. En var allfr beroende av sin matte och gjorde ingenting utan att kolla in henne, en ville rusa in i flocken, trots att han egentligen var duktig p att hlla ut i flankerna och en gjorde lite som hon ville, p g a att det var svrt fr matte att vara riktigt bestmd. En av hundarna blev jag riktigt frtjust i. Det var Sanna som gdes av ukrainskan Ina. Hon var drygt tv r och en avkomma efter Mosses Jim och en tik som heter Star. Nu har jag sett tre fina jimavkommor och d Lotta berttade att Jim och hennes Bet ska paras nu i hst, kunde jag inte lta bli att bestlla en, om det blir s mnga, s att det rcker till mig.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vallkurs med Lotta Fornstedt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *