Trning i elefanthagen

I dag kom Anna Larsson och Krille mark hit fr att trna vallning. Jag freslog att vi skulle ta ut fren till grannens hage, den sk ”elefanthagen”. (Stolparna r telefonstolpar och s grova att de skulle duga bra fr elefanter.)

Frsta utmaningen var att f ut fren ur hemmahagen, ngot som visade sig vara lite fr svrt fr Shep ensam. Han visste precis vart fren skulle och han lydde mig hela tiden, men fren tvrvgrade att g ut. Jag ropade p Krille som kom och hjlpte till med Race. d gick det till slut. Anledningen till att fren inte kom ut med hjlp av enbart Shep var, enligt Krille att Shep inte flankar tillrckligt bra p korta avstnd utan bara tnker framt, s nu vet jag vad som mste trnas.

Det var kallt, flera minusgrader men inte mycket sn, s det gick utmrkt att valla. Nr det blev vr tur freslog Krille att jag skulle lgga Shep i ena hrnet, ta fren till andra sidan hagen och sedan stlla mig sjlv i mitten. Sedan skulle jag kalla Shep till mig i stllet fr att genast sga vnster eller hger. Nr Shep sedan var p vg mot mig skulle jag mjukt och snllt skicka ut honom t det ena eller andra hllet. Allt detta fr att Shep inte skulle g ut fr mycket i brjan, men nd inte komma in fr tidigt bakom fren. En smart id! Tyvrr hade jag mycket svrt att f Shep att lyda min inkallning, fr detta har jag ju aldrig begrt av honom frut. Men vad, hunden mste ju lra sig att lyssna! Ett annat stt som Krille tipsade om var att ha ngon som tog bort flocken nnu lngre bort mitt under hmtningsmomentet.

Nr Shep vl hade kommit upp till kl 12 var jag noga med att lgga honom dr, s att han inte skulle lra sig att ha fr brttom med att ta fren till mig.

Anna trnade delningar vid staketet med sin Zin. Det gick bra. Race fick dels trna att g ut till vnster, ngot som han pltsligt inte tycker om, dels att g framfr fren horisontellt vid staketet och sedan ocks att dela. Alla klarade sina lxor. Det r sknt att det nnu inte kommit fr mycket sn fr att valla, men risken r stor att den kommer i natt!

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *