Träning i elefanthagen

I dag kom Anna Larsson och Krille Åmark hit för att träna vallning. Jag föreslog att vi skulle ta ut fåren till grannens hage, den sk ”elefanthagen”. (Stolparna är telefonstolpar och så grova att de skulle duga bra för elefanter.)

Första utmaningen var att få ut fåren ur hemmahagen, något som visade sig vara lite för svårt för Shep ensam. Han visste precis vart fåren skulle och han lydde mig hela tiden, men fåren tvärvägrade att gå ut. Jag ropade på Krille som kom och hjälpte till med Race. då gick det till slut. Anledningen till att fåren inte kom ut med hjälp av enbart Shep var, enligt Krille att Shep inte flankar tillräckligt bra på korta avstånd utan bara tänker framåt, så nu  vet jag vad som måste tränas.

Det var kallt, flera minusgrader men inte mycket snö, så det gick utmärkt att valla. När det blev vår tur föreslog Krille att jag skulle lägga Shep i ena hörnet, ta fåren till andra sidan hagen och sedan ställa mig själv i mitten. Sedan skulle jag kalla Shep till mig i stället för att genast säga vänster eller höger. När Shep sedan var på väg mot mig skulle jag mjukt och snällt skicka ut honom åt det ena eller andra hållet. Allt detta för att Shep inte skulle gå ut för mycket i början, men ändå inte komma in för tidigt bakom fåren. En smart idé! Tyvärr hade jag mycket svårt att få Shep att lyda min inkallning, för detta har jag ju aldrig begärt av honom förut. Men vadå, hunden måste ju lära sig att lyssna! Ett annat sätt som Krille tipsade om var att ha någon som tog bort flocken ännu längre bort mitt under hämtningsmomentet.

När Shep väl hade kommit upp till kl 12 var jag noga med att lägga honom där, så att han inte skulle lära sig att ha för bråttom med att ta fåren till mig.

Anna tränade delningar vid staketet med sin Zin. Det gick bra. Race fick dels träna att gå ut till vänster, något som han plötsligt inte tycker om, dels att gå framför fåren horisontellt vid staketet och sedan också att dela. Alla klarade sina läxor. Det är skönt att det ännu inte kommit för mycket snö för att valla, men risken är stor att den kommer i natt!

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *