Vallföredrag med Karin Söderberg

Igår blev vi medlemmar i Mälarmårdens vallhundsklubb bjudna på ett vallföredrag med Karin Söderberg. Det kändes riktigt angeläget, så här i valptider.

Det första Karin frågade oss, var när vi ansåg att en valp skulle börja träna vallning. Det var ju precis den frågan jag har grunnat på ända sedan Nick kom hem.

Svaret blev att man bör dröja tills valpen är ca 8 månader, men man kan börja tidigare om man har en tuff valp och själv är snäll. Har man en snäll hund och själv är tuff bör man kanske vänta ännu längre.

Det visade sig att jag hittills verkar ha gjort det mesta rätt. För att råda bot på explosionerna i vallhagen ska jag ta in tackorna i en åttagrindarsfålla och sedan koppla Nick och gå runt med honom, tills han hela tiden tittar bort och inte försöker anfalla fåren. Det blir min nästa uppgift alltså.

Sedan frågade Karin vad vi borde göra i väntan på valldebuten. Lydnad och trick svarade jag. Nick kan snurra runt skröt jag. -Åt vilket håll? frågade Karin då och det kunde jag förstås inte svara på. Genom att studera detta kan vi på ett tidigt stadium ta reda på om hunden föredrar höger eller vänsterhämt och därigenom koncentrera oss på att träna på det som hunden har svårast för.

Jag prövade genast, när jag kom hem och konstaterade att Nick snurrade höger hela tiden. Men med lite ”shapning”, klarade han också vänster.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *