Vallfredrag med Karin Sderberg

Igr blev vi medlemmar i Mlarmrdens vallhundsklubb bjudna p ett vallfredrag med Karin Sderberg. Det kndes riktigt angelget, s hr i valptider.

Det frsta Karin frgade oss, var nr vi ansg att en valp skulle brja trna vallning. Det var ju precis den frgan jag har grunnat p nda sedan Nick kom hem.

Svaret blev att man br drja tills valpen r ca 8 mnader, men man kan brja tidigare om man har en tuff valp och sjlv r snll. Har man en snll hund och sjlv r tuff br man kanske vnta nnu lngre.

Det visade sig att jag hittills verkar ha gjort det mesta rtt. Fr att rda bot p explosionerna i vallhagen ska jag ta in tackorna i en ttagrindarsflla och sedan koppla Nick och g runt med honom, tills han hela tiden tittar bort och inte frsker anfalla fren. Det blir min nsta uppgift allts.

Sedan frgade Karin vad vi borde gra i vntan p valldebuten. Lydnad och trick svarade jag. Nick kan snurra runt skrt jag. -t vilket hll? frgade Karin d och det kunde jag frsts inte svara p. Genom att studera detta kan vi p ett tidigt stadium ta reda p om hunden fredrar hger eller vnsterhmt och drigenom koncentrera oss p att trna p det som hunden har svrast fr.

Jag prvade genast, nr jag kom hem och konstaterade att Nick snurrade hger hela tiden. Men med lite ”shapning”, klarade han ocks vnster.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *