Vallhundskurs fr Peter Nilsson

Shep och jag var p vallhundskurs med Peter Nilsson p Solngens grd i onsdags den 10 juni 2015. Vi var fyra deltagande mnniskor och fem hundar, d Nina trnade bde med Ross och Katja. F var det Hasse med Mrten och PO med CO.

Det brjade som vanligt med att vi i tur och ordning gick med vra hundar och visade upp vad vi ville, efter det att vi berttat fr Peter vad vi behvde hjlp med. Jag ville f Shep att g lugnt p mina visselsignaler och att flanka ordentligt i hmten samt lyda p lngt hll. Peter hade ganska mnga anmrkningar p mitt stt att skta vallningen. Jag r dlig p ”timing”. Frmodligen tnker jag fr lnge innan jag agerar, men ibland visslar jag fr mycket och lter inte Shep agera sjlv och tnka till. Jag mste fortfarande tnka p att lgga hunden direkt nr han gr fel och drefter andas ett par gnger, innan jag mjukt och snllt sger ett kommando. Dessutom mste jag ha bttre koll p fren.

En ny sak fick jag lra mig. Nr jag kommenderar Shep p lngt hll mste jag tnka p att det tar lite tid fr ljudet att komma fram till hans ron och drfr mste jag vissla en liiiten stund innan han ska stanna eller lgga sig.

P framdrivningen r det jtteviktigt att jag fr ner tempot p hunden s att fren kommer lugnt och stilla fram till stolpen, s att brjan p fsningen sker i ordnade former.

Vid fllan: Tnk p att backa bakt vid grinden nr fren kommer s att de inte blir strda av dig. Men om de stannar utanfr grinden och tnker g t fel hll kan du stampa med foten och agera s att de kommer p bttre tankar.

Det kndes lite deppigt att jag har s svrt att ndra p mina felbeteenden trots att jag i teorin vet hur jag ska gra. Jag tog t o m fel p vnster och hger nr Shep skulle hmta fren, trots att jag hade lng tid p mig att tnka innan!

Det blir till att fortstta kmpa!

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *