Vallhundskurs för Peter Nilsson

Shep och jag var på vallhundskurs med Peter Nilsson på Solängens gård i onsdags den 10 juni 2015. Vi var fyra deltagande människor och fem hundar, då Nina tränade både med Ross och Katja. F ö var det Hasse med Mårten och PO med CO.

Det började som vanligt med att vi i tur och ordning gick med våra hundar och visade upp vad vi ville, efter det att vi berättat för Peter vad vi behövde hjälp med. Jag ville få Shep att gå lugnt på mina visselsignaler och att flanka ordentligt i hämten samt lyda på långt håll. Peter hade ganska många anmärkningar på mitt sätt att sköta vallningen. Jag är dålig på ”timing”. Förmodligen tänker jag för länge innan jag agerar, men ibland visslar jag för mycket och låter inte Shep agera själv och tänka till. Jag måste fortfarande tänka på att lägga hunden direkt när han gör fel och därefter andas ett par gånger, innan jag mjukt och snällt säger ett kommando. Dessutom måste jag ha bättre koll på fåren.

En ny sak fick jag lära mig. När jag kommenderar Shep på långt håll måste jag tänka på att det tar lite tid för ljudet att komma fram till hans öron och därför måste jag vissla en liiiten stund innan han ska stanna eller lägga sig.

På framdrivningen är det jätteviktigt att jag får ner tempot på hunden så att fåren kommer lugnt och stilla fram till stolpen, så att början på fösningen sker i ordnade former.

Vid fållan: Tänk på att backa bakåt vid grinden när fåren kommer så att de inte blir störda av dig. Men om de stannar utanför grinden och tänker gå åt fel håll kan du stampa med foten och agera så att de kommer på bättre tankar.

Det kändes lite deppigt att jag har så svårt att ändra på mina felbeteenden trots att jag i teorin vet hur jag ska göra. Jag tog t o m fel på vänster och höger när Shep skulle hämta fåren, trots att jag hade lång tid på mig att tänka innan!

Det blir till att fortsätta kämpa!

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *