Vallkurs med Jonas Gustafsson

Februari 2019
Nu har Jing och jag varit p kurs hos Maria med Jonas ytterligare tv gnger och mndagen den 25 februari 2019 r det dags igen. Vi har lrt oss massor. Jing r i dag mycket tuffare n hon var p den frsta kursen, d jag fick ha lina p henne fr att ibland dra in henne till fren s att hon brjade valla igen. S fort trycket blev fr stort ville Jing lmna fren och springa in i tryggheten hos skdarna.

Andra gngen vi var p kursen var vi hela tiden i en tjugofemma utomhus. Jag slppte in Jing och stannade sjlv utanfr tillsammans med Jonas. Vi gjorde ungefr samma vningar som frsta gngen, allts jag kommenderade Jing vnster, hger eller rakt fram och sg till att hon gjorde rtt. Hon hade lrt sig bra och det mesta blev rtt.

Tredje gngen fick vi vara i ridhuset igen. Nu var Jing riktigt kaxig och ville verkligen valla. Nu var det dags sa Jonas att slppa loss Jing och lta henne frska klara upp saker och ting p egna tassar utan att jag styrde upp henne srskilt mycket. S nr Jing gick p lite fr mycket och rkade splittra fren, s fick jag inte stoppa henne fr att f fren att g ihop igen, utan det fick hon frska klara upp sjlv. I brjan var det svrt. Jing blev frvirrad, men under den andra omgngen hade hon blivit skrare och gick ut bttre och tog tillbaka den ena flocken till den andra ibland. Och som Jonas sa: ”Hon r ju totalt ofarlig fr fren s lt henne prva”. Det strker hennes sjlvfrtroende. 
Det som terstr nu r att trna upp Jings djurknsla, s att hon hller lagom takt bakom fren och inte skrmmer dem och att hon vinklar ut ordentligt nr hon t ex ska ha in dem i en flla.

Efter att jag vallat i min hage, reste jag till trningshagen i Rydal fr att visa upp Jings frdigheter, men dr var hon lika tjurig som hos Eva och jag knde mej nstan desperat, d jag frstod att jag mste trna p olika fr och i olika miljer om vi ska komma ngon vart. Jag kontaktade drfr Maria Winberg i Vrbacka fr att frga henne om hon kunde ge Jing och mej en privatslektion ngon dag. Maria svarade att fljande onsdag skulle Jonas Gunstafsson komma till henne och hlla en kurs fr henne och hennes valpkpare, men det fanns en plats ledig om jag var intresserad. Om jag var!

Trningen brjade med att vi fick vara i ett hrn av Marias stora frhage, dit hon delat av en lagom stor flock tackor. Jag berttade frst fr Jonas hur lngt Jing kommit och vad jag ville stadkomma genom trningen. Jag hade lnglina p Jing. Hon brjade ganska frsiktigt, men nr fren fick dragning till den stora flocken och ville dra dit och jag frskte f Jing att hmta upp dem vnsterut, gick det inte utan hon sprngde flocken  och jagade runt ett tag innan jag fick stopp p henne.

Sedan fick jag ha Jing ganska nra mej och djuren och blev tillsagd att st alldeles rak och stilla och kommendera come bye, away eller get up. Bara det och Jing mste lyda. Gjorde hon inte det skulle jag lgga henne och upprepa. Om hon misslyckades tre gnger fick jag g in mot linjen s att hon bttre frstod t vilket hll jag ville ha henne. Jag fick dremot inte p annat vis visa med mitt kroppsprk vad jag ville och jag fick absolut inte slppa igenom ett fel. Det gick vl s dr.

Nsta gng det var vr tur hade vi flyttat hela verksamheten till ridhuset, d det var blsigt och kallt ute och d tackorna grna ville frenas med stora flocken borta i hagen och vi alla hade hundar som nd inte skulle trnas p lngt hll.

D intrffade nsta utmaning (problem). Jonas rkade hja rsten, nr Jing gjorde fel och Jing tyckte att det var ovanligt lskigt och ville fly fltet. D var lnglinan en bra livlina. Jag drog helt enkelt in henne igen och brjade om, med snll mjuk rst. Det gick bttre och bttre och i slutet av dagen hade Jing nstan glmt hur lskigt det kunde vara, men jag la henne i bilen medan de andra ekipagen trnade.

Jing i farten

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *