Vallning hos Kicki igen

I dag var jag nstan hela dagen hos Kicki och vallade. Det var riktigt roligt, men naturligtvis gick det inte helt jaktfritt den hr gngen heller, trots att Ace vid flera tillfllen lg kvar d lammen flydde in i skogen. S jmfrt hur han var fr ett r sedan, s jagar han ganska sllan. Tyvrr r det fortfarande nstan omjligt att bryta honom p vldigt lng tid, nr han vl jagar och det oroar mig mest. Fren mr ju inte bra av att bli jagade s lnge.

Den frsta stora utmaningen var att f in de fr vi ville valla p i vallningshagen. Kicki och Lexi tog in alla fr i en flla och sedan tog vi till att brja med ut ett antal tackor med lamm. Dessa kom ngorlunda snabbt p plats. Mlet fr dagen var att jag skulle lra Ace vad ”lugn” betyder, men det lyckades inte. Vi tog in fren i en 30-metersflla och frskte lra honom genom att vifta med longerpiskan, nr han gick fr fort, men i stllet flydde Ace ifrn piskan, eller la sig ner, s den metoden gav vi upp, d Ace nstan slutade valla p kuppen. D gick jag och stllde mig p ena sidan flocken och Kicki stod kvar med Ace i lina p den andra sidan och jag kommenderade Ace framt och ropade lugn, nr det gick fr fort och d ryckte Kicki i linan. Tyvrr verkade det inte som att Ace uppfattade varfr rycket kom, fr ngon bttring kunde vi inte sknja. Det r bara i framdrivningen det hr problemet uppkommer. Nr han fser eller frndriver avpassar han farten bra av sig sjlv.

Sedan frskte jag f upp farten(!) p Ace i hmtet. Han har nmligen en tendens att sakta av kl elva eller kl ett, (framfr allt elva, nr han gtt vnster och grna lgga sig lite fr tidigt och inte srskilt djupt, trots att han gr ut riktigt bra frn brjan. Risken r bara att om jag ”sch….ar fr mycket p honom springer han fort men fr nra i stllet och d kan vad som helst hnda.

Efter lunch tog vi ut fem lamm ur fllan och nu blev det riktigt svrt att valla dem till hagen. Lammen hade bestmt sig fr att inte medverka, utan de tog alla mjligheter att springa upp i skogen och ut p klippor fr att slippa. Lexi lste sig ofta i skogen och jag vgade inte skicka Ace utan lina, s vi hll p lnge och vl, innan vi till slut lyckades. D var lammen (och hundarna) redan ordentligt trtta. Det var nu det hnde att Ace rusade efter lammen nr de flydde ut ver fltet, trots att jag stampade p linan. Nr jag vl ftt stopp p honom och ftt samlat in alla lamm igen gick det bttre. Trots detta kte jag hem och anmlde oss till VP:et i Mariefred den 3 nov. Jag knner att vi mste ha ett ml att jobba mot.

m_vallkurs-hos-kicki-karin-soderberg-070901 (17).JPG

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *