Vallning hos Sven

Kicki, Lexi och Sven på stora vallen

P vr senaste tvling var Sven Sognevik med och tvlade framgngsrikt som alltid. Jag berttade d fr honom om mina bekymmer med Ace och hans inrusningar. Sven sa d, att han var lite intresserad av att frska titta p sdana hundar och fundera p, vad man kunde gra t det. Vi bestmde att jag skulle komma till honom en dag och trna. Nr Kicki fick hra talas om det, ville hon ocks hnga p.

I dag var vi dr och vi blev bda tv mycket njda. Jag som lite vrdslst anmlt Ace och mig till ett vallhundsprov redan den 21 mars prvade fr frsta gngen p mycket lnge i gr, sndag hos Inger i Sorunda att skicka Ace p ett 100 meters hmt. Det gick inte alls bra, d Ace drogs in mot flocken alldeles fr tidigt. Jag knde mig drfr lite missmodig.

Nr vi kom till Sven fick vi frst bertta om, vad vi behvde hjlp med och jag tog d upp just detta och berttade samtidigt, att Ace inte gjort ngra inrusningar p senaste tiden, s det r just nu inte det strsta problemet.

Sven hade ngra fr stende i en flla och p dessa fick vi brja med vra vningar. Jag la Ace en bit ut och stod sjlv nra flocken. Dr skulle jag skicka hunden frst hger och sedan vnster och uppgiften var att f Ace att hlla avstndet hela tiden och inte dras in mot flocken i halvcirkeln. Jag prvade en gng sjlv och det gick inte alls bra. Sven sa d till mig att jag mste hota Ace lite grand s att han vnde bort huvudet och frst drefter kunde jag skicka honom. Sedan skulle jag flja med fr att med mitt kroppsprk trycka ut honom. Nr Sven gjorde detta fungerade det mycket bra p Ace, nstan s att han vill springa drifrn. D skulle man ta det lite frsiktigare, s att han inte helt tappade sjlvfrtroendet. Efter ett par gnger gick det riktigt bra.

Kicki och Lexi gjorde samma sak. Lexi har inte svrt att hlla ut, men nr han skulle stanna hade han en tendens att kasta sig int flocken och det mste Kicki frhindra.

Nsta vning gick ut p att lta hunden cirkla runt fren som nu togs ut ur fllan. Han skulle g hger – framt – vnster- framt och hllas p ftter hela tiden utan att stanna. Min uppgift blev ocks att pusha p Ace, s att han hll god fart runt fren men stannade upp och tnkte sig fr, nr han skulle g framt, detta utan att jag stannande honom helt. Jag har mycket svrt att hitta rtt tonlge, auktoritrt men nd lugnt och snllt. Enligt Sven lt jag antingen fr gulligt ljus i rsten eller ocks argt upphetsande. Ja, ja.

Kicki och jag har samma problem att f hundarna att g lngsamt i drivningen, s dr fr vi i fortsttningen hjlpa varandra.

Trots att Ace fick jaga runt fren snabbt t alla hll, gjorde han inte ett enda frsk att rusa in i flocken. Hrligt!

Sedan lastade Sven fyra fr i en vagn och vi krde ner till ett stort flt, dr vi fick trna hmt. Frst stllde vi upp fren ca 50 meter frn Ace och jag gick halva strckan mot fren, medan Sven stod i flocken. Sedan skickade jag Ace. Det gick bra, s nr som p att Ace var lite fr snabb i framdrivningen och jag fr lngsam med att stoppa honom eller rttare sagt lxa upp honom, s att han lrde sig tnka p vad han gjorde. Vi gjorde om samma sak fyra gnger med allt lngre hll och bde t vnster och hger. Ace gick ut fint och gjorde perfekta upptag och till slut gjorde han ocks bra framdrivningar!

Kicki brukar ha problemet med Lexi, att han grna springer fram och frsker stoppa fren om ngon frmmande str i flocken vid hmtet. Sven stllde sig nu framfr fren och drog sig bakt mot Kicki fr att f Lexi att g rakt mot djuren och hlla sig p ftter. vriga delar av hmtet har Kicki och Lexi inga problem med.

Vi var bda mycket njda med dessa timmar hos Sven och har ftt redskap att trna hemma med. Jag knner mig ocks mer frtrstansfull infr vallhundsprovet. Ace har i alla fall en viss mjlighet att klara provet och gr han det inte i Breviksns, fr vi frska igen i Brfors och kanske i rsundsvik. Ngon gng kommer det att g, det knner jag mig sker p.

Jag mste bara bli lite mer noga och tnka igenom vad jag vill gra, innan jag gr ut p vallen och vad jag har fr ml med varje vning. Jag mste ocks hitta ett bra stt att f Ace att f rtt attityd och att moderera min rst. Jag fr vl trna i bandspelaren!

Sven instruerar

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *