Vallning i hemmahagen

ntligen gick solen i moln och Jing och jag begav oss till Ambjrnhagen fr att valla. Nu kan jag slppa ut Jing utan koppel och hon tar sjlv ner tackorna till trningshagen. Magnus, markgaren hade brjat putsa hagen och det fanns nu en slagen vg runt staketet, ett utmrkt stlle att trna fsning p. Men frst ville jag trna p hmtlxan jag ftt av Eva. Jag stod ganska lngt ifrn Jing nr jag frskte kommendera henne hger, men Jing lg som fastfrusen i marken och stirrade p fren. Jag gick upp och hmtade en vallhundsstav, men det hjlpte inte, s jag fick g nrmare henne, fr att f igng henne. D gick det bra.

Sedan ville jag bryta och kalla in henne med samma resultat som frut. Jing rrde sig inte ur flcken. D satte jag p henne lnglina, s att jag kunde stta kraft bakom mina ord. Lnglinan anvnder jag nu allts mest fr att f henna att lyda, nr hon fastnar i sitt eye, inte fr att stoppa hennes framfart, det behvs inte.

Vi kom igng med fsningen och det gick ganska bra. Ibland frskte dock fren att g utanfr ”vgen” och Jing balanserar inte upp dem automatiskt nnu nr jag gr bakom henne, s d fick jag ter anvndning av lnglinan fr att rycka ut henne, s att tackorna gr in mot staketet igen. En tacka nr 72 r fortfarande lite besvrlig och vill ibland (inte alltid) vnda upp och g till anfall mot Jing, men antingen anvnder jag vallstaven fr att hota henne eller s lgger jag Jing en bit frn fren och d brukar tackan ta sitt frnuft till fnga och g med flocken.

Jag kom sedan tillbaka till hagen p eftermiddagen och gjorde ungefr samma vningar. Nu brjar ocks Jing frst att ”Thatll do” betyder att vi ska sluta valla. Kanske r det det jag ska sga, innan jag kallar in henne i vallhagen?

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *