Vallning med munkorg?

Nr jag var p Nord Cup i somras frgade jag flera av elittvlingsfrarna om rd fr de problem jag har med Ace i vallningen. Henrik Nilsson rdde mig t ex att stta p Ace en munkorg, nr jag vallade fr att f bukt med hans tendens att pltsligt rusa in i frflocken och brja jaga. Han sa, att ven om Ace inte brukar bita hrt, s kunde munkorgen f honom att lugna ner sig och lyssna bttre.

Jag har prvat det ett par gnger nu och framfr allt frsta gngen, tyckte jag att den fungerade suvernt. Visserligen blev Ace vldigt strd till en brjan och frskte slita av sig den, men till slut lugnade han ner sig och brjade valla. Jag skickade honom t o m p ett dolt hmt och det gick alldeles utmrkt.

Jag har nu haft munkorgen p tre gnger, tv gnger i vallningen och en gng i skogen och jag blir mer och mer tveksam. Fr det frsta frsker Ace fortfarande att ta av sig den, s den r nstan sndersliten och fr det andra har han rusat i vg trots allt ett par gnger, ven om han slutade jaga ganska snabbt igen.

Det finns nog tyvrr inga universalmedel.

I dag vallade vi bde borta i Mervallahagen och hr i hemmahagen utan munkorg och det gick alldeles utmrkt. Vi delade fren p bda stllena. Det r mycket svrt, d fren hller ihop som ler och lnghalm, men vi lyckades till slut och inget strul blev det. Sknt!

I helgen har Mlarmrden haft sin sista valltvling. Det var IK2 och den utspelade sig i Sorunda hos Kre och Inger Tallbck. Jag trodde, att det skulle bli en ltt tvling, eftersom fren r s vl invallade och Ace hade blivit godknd p just de fren.

Det visade sig dock vara mycket svrt, framfr allt i frndrivningen. Enligt Mosse som var domare var det bara tv ekipage som klarade den p ett bra stt, d v s att hunden verkligen tog tag i fren. Det var Lotta Fornstedt med Bet och Christer Sjgren med Nap. S blev de etta och tva p lrdagen ocks.
Sjlv agerade jag sekretariat, gick och hmtade protokoll och rknade samman och s. Jag fick ocks vara domarsekreterare nr Lotta gick med Bet och ven nsta ekipage som var just Christer och Nap! S dem sg jag ordentligt!
Hur det gick i dag vet jag inte nnu, fr jag fick ledigt, men Gunnel har lovat ringa in resultaten under kvllen, s att jag kan lgga ut resultaten.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *