Vallning med munkorg?

När jag var på Nord Cup i somras frågade jag flera av elittävlingsförarna om råd för de problem jag har med Ace i vallningen. Henrik Nilsson rådde mig t ex att sätta på Ace en munkorg, när jag vallade för att få bukt med hans tendens att plötsligt rusa in i fårflocken och börja jaga. Han sa, att även om Ace inte brukar bita hårt, så kunde munkorgen få honom att lugna ner sig och lyssna bättre.

Jag har prövat det ett par gånger nu och framför allt första gången, tyckte jag att den fungerade suveränt. Visserligen blev Ace väldigt störd till en början och försökte slita av sig den, men till slut lugnade han ner sig och började valla. Jag skickade honom t o m på ett dolt hämt och det gick alldeles utmärkt.

Jag har nu haft munkorgen på tre gånger, två gånger i vallningen och en gång i skogen och jag blir mer och mer tveksam. För det första försöker Ace fortfarande att ta av sig den, så den är nästan söndersliten och för det andra har han rusat i väg trots allt ett par gånger, även om han slutade jaga ganska snabbt igen.

Det finns nog tyvärr inga universalmedel.

I dag vallade vi både borta i Mervallahagen och här i hemmahagen utan munkorg och det gick alldeles utmärkt. Vi delade fåren på båda ställena. Det är mycket svårt, då fåren håller ihop som ler och långhalm, men vi lyckades till slut och inget strul blev det. Skönt!

I helgen har Mälarmården haft sin sista valltävling. Det var IK2 och den utspelade sig i Sorunda hos Kåre och Inger Tallbäck. Jag trodde, att det skulle bli en lätt tävling, eftersom fåren är så väl invallade och Ace hade blivit godkänd på just de fåren.

Det visade sig dock vara mycket svårt, framför allt i fråndrivningen. Enligt Mosse som var domare var det bara två ekipage som klarade den på ett bra sätt, d v s att hunden verkligen tog tag i fåren. Det var Lotta Fornstedt med Bet och Christer Sjögren med Nap. Så blev de etta och tvåa på lördagen också.
Själv agerade jag sekretariat, gick och hämtade protokoll och räknade samman och så. Jag fick också vara domarsekreterare när Lotta gick med Bet och även nästa ekipage som var just Christer och Nap! Så dem såg jag ordentligt!
Hur det gick i dag vet jag inte ännu, för jag fick ledigt, men Gunnel har lovat ringa in resultaten under kvällen, så att jag kan lägga ut resultaten.

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *