Vallning på Monavallen

I dag tog jag mod till mig och skilde av tv tackor med tillhrande lamm och vallade dem till en stor vall som ligger ca en knapp kilometer bort, p en vg som frst r en bilvg och sedan en vg mellan en hsthage och en frhage. Ace sktte sig exemplariskt och vi kom dit utan ngon incident. Sedan var det hrligt att trna ute p den jttestora vallen. Naturligtvis brjade jag med att ta vatten ver huvudet och skickade Ace p ett lngt vnsterhmt som han inte klarade. Han kom in fr tidigt och brjade jaga runt med frst ett lamm och sedan en annan tacka och det tog som vanligt mycket lng tid, innan jag fick stopp p honom.

Vis av skadan gjorde vi sedan ett antal mycket korta hmt, fretrdesvis t hger och sedan t vnster och till slut gick vnstervarvet bst. I slutet var vi nstan uppe i samma avstnd igen, men bara nstan och allt gick bra. Fren r tyvrr lite fr mnniskovnliga nu och brjag springa mot mig, innan Ace nr klockan tolv, framfr allt i hgervarvet.

r det ngon som har ett bra tips p hur jag ska f in kommandot ”lugn” hos Ace i framdrivningen. Han hoppar upp och springer alldeles fr fort, s jag mste ideligen lgga honom. Jag har frskt med ”stanna, framt”, ”stanna, framt”, och det fungerar ibland, men blir oftast vldigt ryckigt.

ven hemvgen gick mycket bra. D gick vi en annan lite lngre vg, men vi slapp fr- och hsthagen, men fick lngre vg p bilvgen i stllet, men det kom ingen bil p hela tiden, s det var lugnt.

Mitt nya avelsbagglamm var med. Jag hmtade honom i morse och stngde frst in honom tillsammans med de andra fren och lammen i mitt lilla frhus. Jag var rdd, att de andra bagglammen skulle brja brka med honom, men alla tycktes fromma som lamm. Sknt!
Om en vecka slaktas fyra lamm.

m_vallning-pa-mona-vallen-071013 (5).JPG
m_vallning-pa-mona-vallen-071013 (9).JPG

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *