Vallning på Monavallen

I dag tog jag mod till mig och skilde av två tackor med tillhörande lamm och vallade dem till en stor vall som ligger ca en knapp kilometer bort, på en väg som först är en bilväg och sedan en väg mellan en hästhage och en fårhage. Ace skötte sig exemplariskt och vi kom dit utan någon incident. Sedan var det härligt att träna ute på den jättestora vallen. Naturligtvis började jag med att ta vatten över huvudet och skickade Ace på ett låååångt vänsterhämt som han inte klarade. Han kom in för tidigt och började jaga runt med först ett lamm och sedan en annan tacka och det tog som vanligt mycket lång tid, innan jag fick stopp på honom.

Vis av skadan gjorde vi sedan ett antal mycket korta hämt, företrädesvis åt höger och sedan åt vänster och till slut gick vänstervarvet bäst. I slutet var vi nästan uppe i samma avstånd igen, men bara nästan och allt gick bra. Fåren är tyvärr lite för människovänliga nu och börjag springa mot mig, innan Ace når klockan tolv, framför allt i högervarvet.

Är det någon som har ett bra tips på hur jag ska få in kommandot ”lugn” hos Ace i framdrivningen. Han hoppar upp och springer alldeles för fort, så jag måste ideligen lägga honom. Jag har försökt med ”stanna, framåt”, ”stanna, framåt”, och det fungerar ibland, men blir oftast väldigt ryckigt.

Även hemvägen gick mycket bra. Då gick vi en annan lite längre väg, men vi slapp får- och hästhagen, men fick längre väg på bilvägen i stället, men det kom ingen bil på hela tiden, så det var lugnt.

Mitt nya avelsbagglamm var med. Jag hämtade honom i morse och stängde först in honom tillsammans med de andra fåren och lammen i mitt lilla fårhus. Jag var rädd, att de andra bagglammen skulle börja bråka med honom, men alla tycktes fromma som lamm. Skönt!
Om en vecka slaktas fyra lamm.

m_vallning-pa-mona-vallen-071013 (5).JPG
m_vallning-pa-mona-vallen-071013 (9).JPG

Om Administrator

Jag är pensionär född 1944 och bor i Stallarholmen på Selaön med min sambo Ove. Jag har tre vuxna söner och fem barnbarn. Mitt stora intresse är att valla får med min bordercollie Ace som är född 2005. Vi har också en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Vallning. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *