Vallningskurs med Peter Nilsson i Halland

Tack vare Maud Andersson som jag kte till Skottland med fr fyra r sedan fick jag mjlighet att g p en vallkurs med Peter Nilsson. Vi hll till i nrheten av Hanhals holme i Halland och vallade p Mauds gotlandsfr. Hon hade ett stort hrligt flt med ordentligt med drag till frhuset, vilket enligt Peter r de allra bsta frutsttningarna fr att kunna lra hunden ngot nytt.

Vi var fem ldre kvinnor med varsin bordercollie som mtte upp p torsdagen. Maud hade organiserat fem kursdagar och de frsta tre dagarna hade det varit strlande sol. P torsdagen spregnade det till att brja med och vinden var kraftig. Det var dremot inte s vldigt kallt, s jag kunde ta av mig de dyblta vantarna och nd inte frysa om hnderna.

Alla de andra deltagarna kom frn Sjuhradsvallarna och tv av dem, systrarna Gunwor och Solweig Magnusson hade varit med under onsdagen ocks med hundarna Taggen och Finn. F var det Margaretha Hgstrm med sin tvriga Isak och Maud som trnade Dot som r fem r.

Vi fick brja i en 25-metershage fr att visa upp vad hundarna kunde. Peter konstaterade att vi hade gjort vr lxa Shep och jag. Vi klarade alla tre positionerna, d v s att Shep vek ut ordentligt i utgngen och stannade kl 12.

Under nsta pass trnade Shep och jag hmt p lngt hll. Frst gjorde vi det tvlingsmssigt. Margaretha och Isak stllde ut fren och jag skulle g med Shep till en tnkt stolpe och skicka honom hger, eftersom draget lg t hger. Att g med Shep vid min hgra sida till stolpen lugnt och fint, visade sig vara ganska svrt fr honom, d han inte var van vid det. Sedan skickade jag ut honom och sin vana trogen gick han ut fint i brjan men drogs in mot fren alldeles fr tidigt. Jag skulle ropa ”du” t honom och p det sttet f honom att vakna till och flankera ut, men det hjlpte inte. D skulle jag stanna honom, vnta fem sekunder och skicka honom igen. Det gick inte heller s bra. D fick jag springa bort till honom och banna honom och s gjorde vi om processen. Nsta gng gick det mycket bttre.

Sedan la jag Shep vid ”pinnen” och s gick jag sjlv fram ungefr till mitten och drifrn skickade jag hunden. Detta gjorde jag fr att jag skulle kunna korrigera Shep lttare om han snek in igen. Jag tror att han gjorde ytterligare ngot frsk att snika in, men sedan gjorde han finfina utgngar.

Nr det r ett sdant starkt drag som det var, r det bra att lgga hunden kl 1 eller tv, s att inte fren fr fr sig att sticka.

Nr alla gjort sina pass satte vi oss en stund i det vindskydd som Maud och hennes man byggt (tack och lov) och Peter frgade ut oss en och en vad vi lrt oss och vad vi skulle tnka p till nsta gng.

P fredagen regnade det nstan inte alls men det var isande kallt och det blste vldigt mycket. Men genom att ta p sig dubbla vinterjackor klarade vi oss. I dag var det ndvndigt med vantar, s kallt var det.

I dag kom Gun Karlsson och Irene Lanefalk Andersson i stllet fr systrarna Gunwor och Solweig. Gun gick med Ea och Irene med Fred.

Precis som p torsdagen brjade vi i tjugofemman. Peter rekommenderade oss alla att alltid brja vra pass dr, om vi hade mjlighet.

I dag fick Shep och jag trna fsning. Det visade sig att jag hade mycket stort behov av det. Jag mste lugna ner mig och planera frndrivningen mycket bttre n jag gjorde frn brjan. Fr att det ska g lugnt och fint mste jag ge Shep kommandon redan nr fren gr minsta tecken att ndra riktning och jag mste se till att han flankar ut ordentligt. Gr han inte det mste jag stanna honom, vnta fem sekunder och ge honom ett nytt flankkommando. Om jag fr ut honom ordentligt kommer fren att stanna. Gr han dremot snett framt, kommer fren att springa nnu fortare och jag tappar kontrollen.

Peter r suvern p att se vad just det ekipaget som han trnar just d behver. P vilket stadium man n befinner sig, fr man hjlp. De hr dagarna var verkligen inspirerande och vlbehvliga fr den fortsatta trningen efter denna lnga, kalla vinter.

Vid lunchtid tnde Maud grillen och vi hade med oss mat som vi grillade och p fr-och eftermiddagen fick vi kaffe med dopp av Maud, s det gick inte heller ngon lekamlig nd p oss.

Tyvrr gjorde vdret, att jag hellre satt inne i vindskyddet under de andra deltagarna trningspass n stod och tittade p vad de gjorde, s jag har inte s mycket att bertta om de andra hundarna. Ngra hundar fick trna i lnglina, s att man kunde provocera dem och nd f stopp p dem om ngot skulle g ver styr, eller helt enkelt visa dem, t vilket hll de skulle g.

Ngon hund fick trna att f i gng fren som allt eftersom tiden gick blev allt tjurigare. Det r viktigt att lgga hunden, innan den kommer alltfr nra fren. D knner sig inte fren lika hotade och kan d ofta tnka sig att fortstta g framt.

TACK Maud, att du gav mig mjlighet att komma med p den hr tvdagarskursen! Jag kommer grna tillbaka.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vallningskurs med Peter Nilsson i Halland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *