Ytterligare en vallkurs med Jonas Gustafsson hos Maria Winberg i Vrbacka

Jing vallar

 

I gr, onsdagen den 12 december 2018 var Jing och jag ter i Vrbacka fr att finslipa vallningen. Den hr gngen fick vi hlla till i en 25-metershage utomhus. Vi var samma ekipage som frra gngen och ven den hr gngen fick Jing och jag brja.

Det gick bra. Jing klarade nstan alltid mina kommandon som inskrnkte sig till ”away”, 2come bye” och ”get up” och ngon gng Jing fr att f hennes uppmrksamhet om hon lste sig nr hon lg ner.

D gjorde jag sjlv mnga fler fel som Jonas uppmrksammade mig p. Sg till exempel inte ”bra” till en hund som ntligen gr rtt sidoflankering utan upprepa i stllet kommandot med snll rst. Nr jag sa bra, vad hnde d? Jo, Jing slutade valla och tittade p mej! Rid!

Nr hunden gr fel, lgg den d ner med ett skarpt ligg och sg det rtta kommandot med snll rst omedelbart. Anvnd helst inte nej.

En sak som jag inte tnkt s mycket p frut gjorde Jonas oss uppmrksamma p. Stanna inne i en relativt liten hage, tills alla ndvndiga kommandon r ordentligt inlrda och alltid tlydda. Hjlp hela tiden hunden att gra rtt. Trnar du i det skedet p lngt hll r det bara skadligt, fr hunden ska ju 98 procent av tiden rra sig i nrheten av fren, ven om du r lngt borta och du har mycket lttare att bde se och korrigera hunden p nra hll. Frst nr hunden verkligen kan vad den ska gra kan jag utka avstndet till mej fr att se att den lyder mej ven nr jag r lngt borta.

Sedan fick Jing trna att f lite bttre flyt tillsammans med fren genom att jag skulle lta henne skta vallningen sjlv till stora delar. Jag fick t ex inte stanna henne kl 12 utan i stllet uppmuntra Jing att fortstta valla. Hon fick grna komma p att hon skulle bromsa in vid kl 12 och brja driva fren till mig. Jag kunde anvnda Jings namn fr att peppa henne att inte alltid stanna. Jag glmde dock att frga, vad jag skulle gra om Jing helt enkelt fortstter frbi kl 12 och inte stannar utan brjar valla runt fren. Hon hade tendens att gra detta i dag i vr hage och jag frmodar att jag d mste stanna henne och ta henne tillbaka.

Jonas tyckte att Jing var avslappnad och hade ett s fint stt mot fren att de faktiskt gillade henne. I bland i ngot hrn blev det fortfarande lite fr svrt fr Jing och hon gick p och splittrade fren, men som Jonas sa, hon var fullstndigt ofarlig mot dem, men ordd och bestmd. Jonas trodde att hon snart skulle vara mogen fr tvling om jag frstod honom rtt.

Om Administrator

Jag r pensionr fdd 1944 och bor i Stallarholmen p Selan med min sambo Ove. Jag har tre vuxna sner och fem barnbarn. Mitt stora intresse r att valla fr med min bordercollie Ace som r fdd 2005. Vi har ocks en liten svartvit bondkatt som heter Tekla.
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *